1. Faktisk en børnebog
Fortællingen om “Nøddeknækkeren” er skrevet af den tyske forfatter E.T.A Hoffmann i 1816. Siden er historien blevet fortolket i flere varianter og indenfor forskellige kunstarter. Historien er dog mest kendt som en juleballet.
2. Berømt komponist
I 1892 komponerede den russiske komponist Pjotr Tjajkovskij (1840-1893) sin ikoniske balletmusik til “Nøddeknækkeren“. I 1894 blev balletten “Nøddeknækker” med Tjajkovskijs musik opført for allerførste gang i Skt. Petersborg. Tjajkovskij står også bag musikken til den berømte ballet “Svanesøen” fra 1877.
Astrid Elbo og Ryan Tomash som sukkerfeen og hendes kavaler i Det Kongelige Teaters “Nøddeknækkeren” sæson 2020-21. Foto: Henrik Stenberg
3. Royal scenograf og kostumier
H.M. Dronning Margrethe står bag både scenografien og kostumerne i Tivolis udgave af “Nøddeknækkeren”. Det er lidt over 100 kostumer, H.M. Dronning Margrethe har designet til denne klassiske juleforestilling, som TIVOLI har spillet hele 5 gange – senest i 2022. Dronning Margrethe var dermed også scenograf på Nøddeknækkeren i 2012, 2014, 2016 og 2018.
Foto: TIVOLI
4. Berømt koreograf
Vidste du, at Det Kongelige Teaters udgave af “Nøddeknækkeren” er skabt af den berømte russisk-amerikanske danser og koreograf George Balanchine (1904-1983)? Balanchine var med til at grundlægge New York City Ballet, som han senere var leder af. Han skabte sin koreografi til Nøddeknækkeren i 1954.
5. En fast juletradition
“Nøddeknækkeren” er med tiden blevet den klassiske juleballet i det internationale balletrepertoire. Det er en fast juletradition i flere familier at se Nøddeknækkeren i december måned. Det er der også rig mulighed for, da både Musikhuset Aarhus og Det Kongelige Teater viser den hver jul.
Vil du se den på Det Kongelige Teater? Læs mere her
Vil du se Det Kongelige Teaters version i Musikhuset Aarhus? Læs mere her
En scene med alle balletbørnene i Det Kongelige Teaters “Nøddeknækkeren”. Foto: Henrik Stenberg
6. Et hav af børn
Når Det Kongelige Teater opfører Nøddeknækkeren, så har de ca. 60 balletbørn med derudover resten af ensemblet.
7. Nøddeknækker med rap
Der er blevet opført mange forskellige versioner af “Nøddeknækkeren” gennem tiden. I 2003 skabte koreografen Steen Koerner en hiphopversion til Aveny-T, som blev optaget i Kulturkanon. Musikken var af Yoakim Hjejle og dramatiseringen af rapperen Clemens. Deres moderne version er siden blevet opført flere gange senest i 2016. I 2022 opførte Det Lille Teater i København også en ny dramatisering for de 4-10 årige med titlen “Nøddeknækkeren og Musedronningen”.
Scene fra “Nøddeknækkeren og Mussedronningen” sæson 22/23.
8. Et TIVOLI twist
I TIVOLI’s udgave af Nøddeknækkeren er der et twist. Historien begynder juleaften (som i originalen), men i denne udgave får familien Stahlbaum besøg af bl.a. H.C. Andersen, balletmester August Bournonville og Tivolis direktør Bernhard Olsen. Endnu et twist i historien udspiller sig, da Clara drømmer. I den originale historie vågner hun op i det eventyrlige slaraffenland, men i Tivolis udgave drømmer Clara sig ind TIVOLI (naturligvis!). Her møder hun Tivoli-ikonerne; Harlekin, Columbine og Pjerrot.
Artwork fra TIVOLIs version af “Nøddeknækkeren”, som de spiller hvert andet år.
9. Er Nøddeknækkeren uhyggelig?
“Nøddeknækkeren” eller “Nußknacker und Mausekönig“, som er den originale titel, er en del af E.T.A. Hoffmanns novellesamling Die Serapionsbrüder (1819-21). Novellesamlingen indeholder også en af E.T.A. Hoffmanns andre kendte noveller Sandmanden, som psykoanalytikeren Sigmund Freud analyserede i sin afhandling “Det Uhyggelige” (1919). Det er ikke tilfældigt, at Sigmund Freud analyserede en af E.T.A. Hoffmanns noveller for han bliver nemlig betragte som en vigtig del af den “sorte romantik”. Han benyttede fx både uhyggelige og satiriske virkemidler i sine litterære værker og han var også meget optaget af det ubevidste. Hvilket man kan argumentere for, kommer til udtryk i Nøddeknækkerens drømmende univers.
Scene fra Det Kongelige Teaters “Nøddeknækkeren” sæson 2015-16. Foto: Henrik Steenberg
10. Skal du se den i år?
Vidste du, at du og din familie kan se “Nøddeknækkeren” på Det Kongelige Teater og i Musikhuset Aarhus. Ellers fat mod – den kommer hvert år et sted i Danmark 🙂
Kilder: Litteratursiden.dk, scenekunstarkiv.dk, denstoredanske.dk, kglteater.dk, tv2lorry.dk
Læs også
Interview med solist Astrid Elbo: “Min scenedebut”
10 facts om Ludvig Holberg