10 facts om Teaterpokalen

Liva Weel, Ove Sprogøe, Jytte Abildstrøm har alle vundet Teaterpokalen. Men hvem var den første der vandt? Hvem har vundet flere gange? Få forskellige fakta om den prestigefyldte teaterpris - Teaterpokalen.

Teaterpokalen er Danmarks ældste scenekunstpris. Årets vindert får lov til at tage dette smukke sølvfad med hjem designet af Manuel Sjødahl Andersen. Foto: danskesolvsmede.dk

Teaterpokalen er en pris, der uddeles af Foreningen af Danske Teaterjournalister. Prisen uddeles en gang om året til en teaterperson eller teaterinstitution, der har markeret sig med gode præstationer eller aktiviteter i årets løb.

1. Anmelderne bestemmer

Medlemmer af Foreningen af Danske Teaterjournalisters hjemmeside fremgår det, at der sidder 30 medlemmer dvs. teateranmeldere. Det er bl.a. Politikens anmelder Anne Middelboe-Christensen, Berlingskes teaterredaktør Jakob Steen Olsen og teateranmelder Morten Hede.

Se de resterende medlemmer af Foreningen Danske Teaterjournalister her. 

2. En gammel sag

Danmarks ældste teaterpris. Prisen blev uddelt første gang i 1934. Det er en fast tradition, at prisoverrækkelsen finder sted på Folketeatret i begyndelsen af december, hvor modtageren af Teaterpokalen bliver offentliggjort. I 1957 kom instruktørprisen Teaterkatten til og siden Initiativprisen. I år bliver priserne uddelt d.4. december.

3. De to andre priser

Foreningen af Danske Teaterjournalister uddeler også instruktørprisen Teaterkatten, til en opsigtsvækkende sceneinstruktør, samt Initiativprisen, der årligt uddeles til en scenisk nyskabelse eller et særligt initiativ i dansk scenekunst. Det er anmelderne, der udvælger de nominerede, som har gjort sig særligt bemærket i det forgangne teaterår.

Vinderne i 2019. Fra venstre vinder af Teaterkatten Kasper Holten for sin iscenesættelse af “Amadeus” (Det Kongelige Teater), vinder af Teaterpokalen Jeanett Albeck for “Brøgger” (Teater Republique, Østerbro Teater) og vindere af Initiativprisen: Teatergrad, Christine Worre Kann og Pelle Nordhøj Kann, for deres serie af børneteaterforestillinger “… i børnehøjde” i 2016-2019. Foto: Jakob Stage

4. Og prisen er … 

Ud over den kæmpe ære det er at modtage prisen, så modtager vinderen Teaterpokalen – et smukt sølvfad designet af Manuel Sjødahl Andersen samt 50.000 kr., der finansieres af Kulturministeriet.

Læs også 10 facts om Årets Reumert

5. Mænd i overtalt

Der er henholdsvis 52 mænd og 37 kvinder, der gennem tiden har vundet Teaterpokalen. Men de seneste 10 år (siden 2013 red.) har 6 kvindelige skuespillere og 4 skuespillere/instruktører vundet Teaterpokalen

Få scenekunst direkte i din indbakke

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og modtag nye artikler og guides fra scenen.dk om aktuelle teateroplevelser. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

6. Hvem har vundet flest gange

Tammi Øst har vundet Teaterpokalen hele 2 gange. Første gang i 1998 og senest i 2018 for sin Richard III på Husets Teater. Udover Tammi Øst har skuespilleren Clara Pontoppidan (1883-1975) også vundet Teaterpokalen 2 gange. Første gang i 1939 og igen i 1958 sammen med skuespiller Sam Besekow (1911-2001).

7. Den første der vandt

Skuespiller og teaterinstruktør Holger Gabrielsen (1896-1955) modtog som den allerførste Teaterpokalen efter prisens etableret i 1933.

Marie Knudsen Fogh og teaterpokalen 2022

Marie Knudsen Fogh vandt Teaterpokalen i 2022 for sin præstation som Martha i “Hvem er bange for Viginia Wolf” på Aalborg Teater. Foto: Lars Fabricius

8. Da et helt ensemble vandt Teaterpokalen

I 1989 var det ikke blot én skuespiller med et helt ensemble, der vandt Teaterpokalen. Prisen blev givet til alle medvirkende samt instruktøren til forestillingen “Autum and Winter”  på Café Teatret. Ved prisoverrækkelsen blev der bl.a. sagt: “Forestillingen var simpelthen årets største ensemble-præstation. Så god, at hver enkelt faktisk fortjente en Teaterpokal. Men desværre kan vi kun uddele en pokal, så de må deles om den.” (Viggo Sørensen, bestyrelsesformand)

9. Dem der mangler på listen

Listen med vindere af Teaterpokalen indeholder flere folkekære skuespillere, som har gjort sig bemærket på teaterscenen gennem tiden. Dog vandt de store skuespillere som Dirch Passer, Poul Reumert, Marguerite Viby og Bodil Ipsen aldrig teaterpokalen.

10. Og vinderen er … (2011-2022)

2022: Marie Knudsen Fogh – “Hvem er bange for Virginia Wolf?” (Aalborg Teater)

2021: Sofia Nolsøe – “A Clockwork Orange” og “Mens vi døde vågner” (Aarhus Teater)

2020: Kizzy Matiakis –  “Blixen” og “Sylfiden” (Det Kongelige Teater)

2019: Jeanett Albeck – “Brøgger (Teater Republique og Østerbro Teater)

2018: Tammi Øst – “Richard III” (Husets Teater)

2017: Hans Rønne – “Lev menneske” (»Teatret« og Teateriet Apropos) og “Slagballe Banke” (»Teatret« og Odense Teater)

2016: Christian Lollike –  “Living Dead” (Sort/Hvid og Aarhus Teater)

2015: Maria Lucia Rosenberg – “The Sound of Music” (Det Ny Teater)

2014: Olaf Johannessen – “Samtale før natten” (Betty Nansen Teatret)

2013: Thure Lindhardt –  ”Den mystiske sag om hunden i natten”(Betty Nansen Teatret)

2012: Ole Lemmeke – “Bang og Betty” (Folketeatret)

2011: Ulla Henningsen – “Smerten” (Teater Får302)

Find de resterende vindere af Teaterpokalen siden 1934 her 

 

Kilder: teaterjournalist.dk, teaterleksikon.lex.dk, iscene.dk 

Interviews med tidligere vindere

Interview med multikunstner Jeanett Albeck: ”Jeg vil gerne gøre alt det, jeg ikke tør…”

Interview med skuespiller Tammi Øst: Min scenedebut

Interview med skuespiller Marie Knudsen Fogh: ”Det er vigtigere at ramme mit publikum end min branche”

Få scenekunst direkte i din indbakke

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og modtag nye artikler og guides fra scenen.dk om aktuelle teateroplevelser. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.