10 facts om Teaterpokalen

Liva Weel, Ove Sprogøe, Jytte Abildstrøm har bl.a. vundet Teaterpokalen. Men hvem var den første der vandt? Hvem har vundet flere gange? Få forskellige fakta om den prestigefyldte teaterpris - Teaterpokalen.

Teaterpokalen er Danmarks ældste scenekunstpris. Årets vindert får lov til at tage dette smukke sølvfad med hjem designet af Manuel Sjødahl Andersen. Foto: danskesolvsmede.dk

Teaterpokalen er en pris, der uddeles af Foreningen af Danske Teaterjournalister. Prisen uddeles en gang om året til en teaterperson eller teaterinstitution, der har markeret sig med gode præstationer eller aktiviteter i årets løb.

1. Anmelderne bestemmer

Medlemmer af Foreningen af Danske Teaterjournalisters hjemmeside fremgår det, at der sidder 30 medlemmer dvs. teateranmeldere. Det er bl.a. Politikens anmelder Anne Middelboe-Christensen, Berlingskes teaterredaktør Jakob Steen Olsen og æresmedlem Erik Aschegreen – forfatter og forhenværende balletkritiker.

Se de resterende medlemmer af Foreningen Danske Teaterjournalister her. 

2. En gammel sag

Danmarks ældste teaterpris. Prisen blev uddelt første gang i 1934. Det er en fast tradition, at prisoverrækkelsen finder sted på Folketeatret i begyndelsen af december, hvor modtageren af Teaterpokalen bliver offentliggjort. I 1957 kom instruktørprisen Teaterkatten til og siden Initiativprisen.

3. De to andre priser

Foreningen af Danske Teaterjournalister uddeler også instruktørprisen Teaterkatten, til en opsigtsvækkende sceneinstruktør samt Initiativprisen, der årligt uddeles til en scenisk nyskabelse eller et særligt initiativ i dansk scenekunst. Det er anmelderne, der udvælger de nominerede, som har gjort sig særligt bemærket i det forgangne teaterår.

Vinderne i 2019. Fra venstre vinder af Teaterkatten Kasper Holten for sin iscenesættelse af “Amadeus” (Det Kongelige Teater), vinder af Teaterpokalen Jeanett Albeck for “Brøgger” (Teater Republique, Østerbro Teater) og vindere af Initiativprisen: Teatergrad, Christine Worre Kann og Pelle Nordhøj Kann, for deres serie af børneteaterforestillinger “… i børnehøjde” i 2016-2019. Foto: Jakob Stage

4. Og prisen er … 

Ud over den kæmpe ære det er at modtage prisen, så kan vinderen tage Teaterpokalen i form af det flotte sølvfad designet af Manuel Sjødahl Andersen og 50.000 kr., der finansieres af Kulturministeriet.

5. Mænd i overtalt

Der er henholdsvis 52 mænd og 37 kvinder, der gennem tiden har vundet Teaterpokalen. Men de seneste 10 år har 6 kvindelige skuespillere og 4 skuespillere/instruktører vundet Teaterpokalen.

6. Hvem har vundet flest gange

Tammi Øst har vundet Teaterpokalen hele 2 gange. Første gang i 1998 for sin præsentation i og senest i 2018 for sin Richard III på Husets Teater. Clara Pontoppidan har vundet Teaterpokalen 2 gange. Første gang i 1939 og igen i 1958 sammen med Sam Besekow.

7. Den første der vandt

Skuespiller og teaterinstruktør Holger Gabrielsen modtog som den allerførste Teaterpokalen efter prisens etableret i 1933.

Marie Knudsen Fogh og teaterpokalen 2022

Marie Knudsen Fogh vandt Teaterpokalen i 2022 for sin præstation som Martha i “Hvem er bange for Viginia Wolf” på Aalborg Teater. Foto: Lars Fabricius

8. Da et helt ensemble vandt Teaterpokalen

I 1989 var det ikke blot én skuespiller med et helt ensemble, der vandt Teaterpokalen. Prisen blev givet til alle medvirkende samt instruktøren til forestillingen “Autum and Winter”  på Café Teatret. Ved prisoverrækkelsen blev der bl.a. sagt: “Forestillingen var simpelthen årets største ensemble-præstation. Så god, at hver enkelt faktisk fortjente en Teaterpokal. Men desværre kan vi kun uddele en pokal, så de må deles om den.” (Viggo Sørensen, bestyrelsesformand)

9. Dem der mangler på listen

Dirch Passer vandt aldrig teaterpokalen  Poul Reumert og Bodil Ipsen

10. Og vinderen er … (2011-2022)

2022: Marie Knudsen Fogh – “Hvem er bange for Virginia Wolf?” (Aalborg Teater)

2021: Sofia Nolsøe – “A Clockwork Orange” og “Mens vi døde vågner” (Aarhus Teater)

2020: Kizzy Matiakis –  “Blixen” og “Sylfiden” (Det Kongelige Teater)

2019: Jeanett Albeck – “Brøgger (Teater Republique og Østerbro Teater)

2018: Tammi Øst – “Richard III” (Husets Teater)

2017: Hans Rønne – “Lev menneske” (»Teatret« og Teateriet Apropos) og “Slagballe Banke” (»Teatret« og Odense Teater)

2016: Christian Lollike –  “Living Dead” (Sort/Hvid og Aarhus Teater)

2015: Maria Lucia Rosenberg – “The Sound of Music” (Det Ny Teater)

2014: Olaf Johannessen – “Samtale før natten” (Betty Nansen Teatret)

2013: Thure Lindhardt –  ”Den mystiske sag om hunden i natten”(Betty Nansen Teatret)

2012: Ole Lemmeke – “Bang og Betty” (Folketeatret)

2011: Ulla Henningsen – “Smerten” (Teater Får302)

Find de resterende vindere af Teaterpokalen siden 1934 her 

 

Kilder: teaterjournalist.dk, teaterleksikon.lex.dk, iscene.dk 

Artikler du også vil kunne li

10 facts om Ludvig Holberg

Jeanett Albeck: ”Jeg vil gerne gøre alt det, jeg ikke tør…”

10 facts om årets Reumert

Få scenekunst direkte i din indbakke

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og få direkte besked om nye artikler og guides m.m. på scenen.dk, og bliv opdateret om aktuelle teateroplevelser i hele Danmark. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.