Amy Watson: Disse dansepartnere har betydet mest for mig

Solodanserinde Amy Watson gik i oktober 2021 på pension efter 20 år i Den Kongelige Ballet. Her fortæller hun Scenen.dk om de tre dansepartnere, der har haft størst betydning for hende.

Amy Watsons sidste rolle som solodanserne blev som Lady Capulet. Her sammen med Benjamin Buza som Tybalt og bagerst Alban Lendorf som Lord Capulet i John Neumeiers ”Romeo og Julie”, sæson 2021/22. Foto: Henrik Stenberg

Af Signe Ravn

Som balletdanser har man gennem en karriere en lang række af dansepartnere. Nogle er kun makkere i en enkelt forestilling, mens andre får genvalg. Da Amy Watson i år 2000 lige havde fået kontrakt med Den Kongelige Ballet, blev hun udvalgt til at deltage i en USA-turne med solister og solodanserne fra kompagniet.

På den måde kom hun til at danse med sin gamle lærer fra School of American Ballet, nuværende balletmester Nikolaj Hübbe, i den ikoniske ”Apollon”. Den oplevelse beskriver hun som fantastisk og surrealistisk, men ikke desto mindre er det tre andre mandsdansere, der, som hendes dansepartnere, har haft en særlig betydning.

 

Amy Watson som Sukkerfeen og Jonathan Chmelensky som hendes kavaler i ”Nøddeknækkeren”

Amy Watson som Sukkerfeen og Jonathan Chmelensky som hendes kavaler i ”Nøddeknækkeren” i sæson 2015/16. Foto: Henrik Stenberg

Tre dansere er gået igen

”De sidste 10 år har jeg skiftet mellem Jonathan Chmelensky og Gregory Dean, som er mine gode venner. Jonathan var the young gun (ung og fremadstormende, red.), da vi først begyndte at danse sammen, og vi har en meget ens energi og arbejdsmoral. Vi var sådan ”let’s go, let’s go”, vi prøver 10 timer om dagen, presser den så meget, vi kan, og så går vi ud og spiser en bøf bagefter.”

”Greg og jeg er tættere rent aldersmæssigt, og på et kunstnerisk og menneskeligt plan er vi som bror og søster,” fortæller Amy Watson.

Læs også: ”Tobias Praetorius: Vi vil vise al magien”

Scene fra Sylfiden med danser Amy Watson og Gregory Dean

Amy Watson i titelpartiet i ”Sylfiden” med Gregory Dean som James i sæson 2015/16. Foto: Costin Radu

Dansede under stort pres

”En tredje, jeg kan nævne, er Alban Lendorf. Vi har ikke danset fast sammen – jeg har altid været lidt højere end ham – men vi har åbnet Pariseroperaen, hvor vi dansede ”Napoli” i januar 2012. Kompagniet var ikke et godt sted, det var en tumultarisk tid (Det Kongelige Teater skulle spare 100 mio. kroner over en fireårig periode, og syv dansere blev i den forbindelse afskediget, red.), men vi skulle fysisk holde kompagniet sammen på scenen. Vi var under et pres, som ingen andre helt kan sætte sig ind i.”

”Vi var nødt til at tage skyklapper på og fokusere på at være udhvilede og spise rigtigt. Vi skulle repræsentere Bournonville og Den Kongelige Ballet. Det var kæmpestort, og presset var intenst.”

”Dronning Margrethe var der, og bagefter skulle vi hilse på og takke en række honoratiores. Da det hele var overstået, gik vi alene rundt i gaderne og ledte efter et sted at få et glas vin. Men alt var lukket. I stedet gik vi bare rundt og snakkede. Den aften glemmer jeg aldrig.”

”Det var en kæmpe præstation i vores karrierer, og det var en optræden, vi begge to var meget stolte af, fordi det var gået så godt. En stor del af kompagniet var, forståeligt nok, optaget af hele den politiske side af sagen, men vi var nødt til at tage skyklapper på og fokusere på at være udhvilede og spise rigtigt. Vi skulle repræsentere Bournonville og Den Kongelige Ballet (i forbindelse med en fejring af EU-formandskabet, red.). Det var kæmpestort, og presset var intenst.”

Læs også: ”Amy Watson danser af”

Scene fra ”Come Fly Away”. Alban Lendorf som Sid og Amy Watson som Babe

”Come Fly Away”. Alban Lendorf som Sid og Amy Watson som Babe i “Come Fly Away” i sæson 2013/14. Foto: Costin Radu

Et bittersødt minde

”Fordi vi dansede sammen, havde vi hinanden at tale med det om. Det var samtidig en mærkelig oplevelse, for det var ikke noget, der rigtig kunne fejres på det tidspunkt. Sådan ”Wow, vi dansede i Palais Garnier”, men samtidig faldt kompagniet fra hinanden. Det er et bittersødt minde, som jeg også kan lære meget af. Den oplevelse gør, jeg har et særligt sted til ham i mit ballerinahjerte.”

”Vi har haft sjove premierer, ”Chroma” og ”Come Fly Away”, og han er min partner på lørdag, min Lord Capulet, så nu får vi også min afslutning sammen.”

Danserne Amy Watson, Alban Lendorf, Gregory Dean og Jonathan Chmelensky

Amy Watson med sine 3 dansepartnere Alban Lendorf, Gregory Dean og Jonathan Chmelensky. Foto: Natascha Rydvald

Amy Watson skal fremover være fuldtidsinstruktør i Den Kongelige Ballet. Første opgave er iscenesættelsen af ”Nøddeknækkeren”, der spiller på Gamle Scene fra 26. november til 22. december 2021 og i Musikhuset Aarhus d.29. og 30. december 2021. Derefter følger Et Folkesagn”, ”Juveler” og ”Don Quixote”.

Følg Amy Watson på Instagram

Amy Watsons dansepartnere kan opleves i sæson 21/22 på Det Kongelige Teater. Jonathan Chmelensky i “Dans2go” og i “Romeo og Julie” i selskab med Alban Lendorf og i “Come Fly with me” danser Jonathan Chmelensky sammen med Gregory Dean. 

Se Den Kongelige Ballets repertoire her

 

ARTIKLER, DU OGSÅ VIL KUNNE LI’

”10 facts om Bournonville”

”Bournonville-ekspert: Disse Bournonville-balletter skal du se”

”Emma Riis-Kofoed: Min scenedebut”

”Ida Praetorius: Min scenedebut”

 

Få scenekunst direkte i din indbakke

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og få direkte besked om nye artikler, videoer, guides m.m. på sitet, og bliv opdateret om alle de forestillinger, der spiller netop nu.