Teater: Vendsyssel Teater
Adresse: Banegårdspladsen 4, 9800 Hjørring
Antal scener: 3 (plus en prøvesal)
Grundlagt: 1984
Teaterchef siden 2014: Lars Sennels
Hvad er det særlige ved netop jeres teater?
”Vendsyssel Teater er Danmarks nordligste teater, og så er det både et gammelt og et meget nyt teater. Teatret blev grundlagt i 1984, men det flyttede ind i en helt ny bygning i 2017. Det er dermed et blandt ganske få nybyggede teatre. Vendelboerne er et meget teaterglad folkefærd, og derfor besluttede nogle visionære politikere for mere end 10 år siden, at der skulle bygges et nyt teater i Hjørring. Og med god hjælp fra især Realdania blev teatret realiseret, så vi nu har et topmoderne teater med alle faciliteter og ikke mindst mulighed for at spille i vores store runde sal.”
”Vi kalder også teatret ”byens dagligstue”, for her er åbent hver dag fra klokken 9 til 21. Her er café, og folk er altid velkomne til bare at hænge ud – uanset om de skal i teatret eller ej.”
”Udover at vise vores egenproduktioner og gæstespil tilbyder vi hen over året også en lang række andre arrangementer – fra klassiske koncerter over foredrag til filmvisninger og korarrangementer. Vendsyssel Teater er for alle, og vi har også vores egen talentlinje, hvor unge mellem 15-20 kan få en toårig ”uddannelse” inden for scenekunst.”
”Og så blev vi for et par år siden såkaldt regionalt kraftcenter og kom på finansloven. Det betyder, at staten nu er hovedstilskudsyder, og vi har fået øget tilskud, men også øgede krav til, hvad vi skal præstere. Så fra at være et lille egnsteater uden fast adresse er Vendsyssel Teater nu blevet et kraftcenter med mange egenproduktioner og større samarbejder – både med andre teatre, men også med erhvervsliv, andre kulturinstitutioner og uddannelser.”
Vendsyssel Teaters forestilling “Romeo og Julie” med Lue Støvelbæk og Luise Kirsten Skov i hovedrollerne. Foto: Emilia Therese
Hvad kendetegner jeres repertoire?
”I forbindelse med overgangen til at være såkaldt §5 teater – altså teatre med særlige opgaver, fik vi også en ny dagsorden. Eller vi fik i hvert fald lagt vores dagsorden endnu mere fast.”
”Det betyder, at vi skal producere ny dansk dramatik med udgangspunkt her, hvor vi bor – i Vendsyssel. Det betyder ikke, at vi blot skal lave lokale historier, men at vi prøver at finde Vendsyssel-vinkler på de forestillinger, vi gerne vil producere. De kan så handle om alt fra kunst i gaden til identitetskrise, til en kunstners liv eller noget helt andet fra klima til køn. For os er det afgørende, at vi fortæller nogle relevante og nutidige historier, som vores publikum i et eller andet omfang kan spejle sig i.”
Lars Sennels har været teaterdirektør på Vendsyssel Teater siden 2014. Han er desuden forperson i brancheforeningen Dansk Teater. Foto: Vendsyssel Teater
”Vi producerer hver sæson to-tre nyskrevne forestillinger. Vi vil gerne arbejde sammen med dramatikere – også gerne på en anden måde. Både sådan, at vi kommer med ideen, men også meget gerne, at en dramatiker kommer med en ide til os. Eller at vi sammen udvikler en forestilling.”
”… alle på teatret er med i udviklingen af repertoire og kommer med ideer … Det giver os en super god energi og engagement.”
”Derudover vil vi rigtigt gerne vise en klassiker hvert år. Vi er begyndt at tage livtag med de helt store fortællinger. Vi har netop spillet Shakespeares ”Romeo og Julie”, og efter jul skal vi for første gang spille Tjekhov; det bliver ”Onkel Vanja”.”
”Vi har naturligvis masser af børneteater. Alle børn i 2., 4., 6. og 8. klasse i Hjørring Kommune kommer i teatret en gang om året, og så viser vi også teater for de allermindste. Endelig er der altid en pæn række af gæstespil, hvor vi netop prøver at vise nogle af de ting, vi af den denne eller anden grund ikke selv kan producere.”
Læs også: ”Lue Støvelbæk: Romeo er en flødebolle”
Hvad har været din vigtigste beslutning for teatret?
”Nu var det bestemt ikke alene min beslutning, at vi skulle have et nyt teater, men det, at vi fik en helt ny bygning for nogle år siden, var ret stort. Den beslutning har været meget vigtig for os alle på og rundt omkring teatret. Det med at have de bedste rammer er bestemt med til at skabe bedre kunst.”
”Og så er jeg rigtigt glad for beslutningen om, at vi skal have fokus på ny dansk dramatik. Jeg er selv lidt af en ord-nørd, og nye og spændende tekster interesserer mig meget. Det gør også, at vi alle på teatret er med i udviklingen af repertoire og kommer med ideer på en helt anden måde, fordi der som udgangspunkt ikke er nogen begrænsning. Det giver os en super god energi og engagement.”
”Teater er som bekendt en holdsport, så det med at lave noget, der er skabt i fællesskab, er vigtigt.”
Læs også: “Mød dit teater: Limfjordsteatret”
Hvilke områder arbejder dit teater særligt med, hvordan og hvorfor?
”Et af vores fokuspunkter er at lave flere samarbejder. Både med andre teatre rundt om i landet men også med eksempelvis andre kulturinstitutioner. Vi vil gerne tilbyde vores publikum hele oplevelser – altså at man kan få en oplevelse på eksempelvis kunstmuseet og så følge den op med en tur i teatret.”
”Vi prøver at skabe nye sammenhænge – også på andre måder. Lige nu er vi desuden meget optaget af at få nye målgrupper i teatret og har for nyligt lanceret teaterfølgeskab, der er en aften i teatret for ensomme sammen med andre, der ikke ellers ikke kommer i teatret, fordi de ikke bryder sig om at gå alene.”
”Og så arbejder vi i øjeblikket med især den grønne omstilling, hvor vi bevidst har fokus på genbrug, energibesparende tiltag. Senest har vi sat el-ladestander op på teatret, så vores el-biler kan lade her med strøm fra solcellerne på taget.”
”Vi vil gerne være med til, at vi alle bliver mere miljøbevidste og måske bevidste om vore omgivelser i det hele taget. For eksempel fylder arbejdet med ligestilling også en del hos os – vi udarbejder faktisk hvert år en kønsstatistik for alt, hvad vi foretager os.”
”Vi prøver altså at være ret bevidste om, hvordan vi går til verden.”
Læs også: ”Mød dit teater: Teater Katapult”
Oplev lige nu Vendsyssel Teaters julekomedie “Motionisterne”. Foto: Tao Lytzen
Hvad glæder du dig mest til i indeværende sæson?
”Jeg glæder mig til dansk teaters 300-års fødselsdag i 2022. Det bliver så spændende at fejre os alle sammen. Og så glæder jeg mig altid til vores egne premierer. Snart har vi premiere på endnu et stykke nyskrevet dramatik – Gunvor Reynbergs julekomedie ”Motionisterne”. Det bliver sjovt.”
”Jeg ser også frem til i denne sæson at tage livtag med Tjekhov, og så glæder jeg mig, også som forperson for vores brancheforening Dansk Teater, til at komme rundt og se nogle af alle de fantastiske forestillinger, der bliver skabt på de danske scener.”
Se Vendsyssel Teaters repertoire
Følg Vendsyssel Teater på Facebook, Instagram og YouTube
Søg teater i Nordjylland
Artikler du måske vil kunne li’?
”Niels Brunse: Shakespeare er historiens største dramatiker”
”Mød dit teater: Teater Hund & Co.”
Tammi Øst: Min scenedebut