10 teaterudtryk – du måske kender?

Få svar på betydningen af en bukserolle, birollebetændelse og primadonnanykker, når vi giver dig 10 teaterudtryk.

Hvem skulle ha vidst, at Tammi Øst havde en såkaldt "bukserolle", da hun med stor succes spillede rollen som Richard III på Husets Teater i sæson 18/19. Foto: Henrik Ohsten

Af Pernille Egebæk 

1. Dameside og kongeside

Måske et af de mere velkendte teaterudtryk, og alligevel kan man altid komme lidt i tvivl. Damesiden er højre side af scenen set fra salen. Kongesiden er venstre side af scenen set fra salen.

2. Birollebetændelse

Birollebetændelse er, når en skuespiller mener, at vedkommendes rolle er for lille i forhold til talentet

3. Skuespillermad

Skuespiller-mad er en udfordrende tekst med gode replikker og situationer.

4. En bukserolle

En bukserolle er en rolle, hvor en kvinde spiller mand.

5. Sortie og falsk sortie

Sortie er at forlade scenen – ofte på en effektfuld måde. Falsk sortie derimod er at lade som om man forlader scenen, men så vender tilbage på en ofte effektfuld måde.

Benjamin Kitter, Tina Gylling Mortensen og Nikolai Jørgensen i “Jean de France” på Grønnegaards Teatret sæson 21/22. Foto: Bjarne Stæhr

6. Primadonnanykker og diva

En skuespiller kan have primadonnanykker, hvis vedkommende hele tiden har krav om at være forgrundsfigur og modtage opmærksomhed. Teaterudtrykket diva er lidt i samme kategori og definerer en feteret skuespillerinde med stor udstråling og ofte krukket adfærd.

7. En prøvesluger

En prøvesluger er en skuespiller, der tager meget af prøvetiden fra de andre skuespillere ved fx at stille spørgsmål til sin egen rolle.

8. Knæk og bræk

På teatret må man efter gammel overtro ikke sige “Held og lykke” på scenen før en optræden, for så begår man hybris og udfordrer skæbnen. I stedet skal man lade som om man ønsker al muligt uheld, så det ikke sker. Derfor siger man “knæk og bræk”.

Vi har fundet et foto frem fra arkiverne af Gamle Scene på Det Kongelige Teater. Foto: Ole Haupt

9. At gå lys

At gå lys er når nogen, typisk en assistent, går rundt på scenen der, hvor skuespillerne går, så lysdesignet kan lave lys til forestillingen.

10. De skråbrædder

“De skrå brædder” er en betegnelse for Gamle Scene på Det Kongelige Teater, men i dag bruges betegnelsen bredt om scenen på alle teatre. Oprindeligt var scenen nemlig skrå, så publikum bedre kunne se.

 

Artikler du også vil kunne li’

“Jakob Steen Olsen: Det er en skjult, hemmelig skat, jeg har båret med mig

“Tammi Øst: MIn scenedebut

“Revyekspert: Her er mine favoritter”

Få scenekunst direkte i din indbakke

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og få direkte besked om nye artikler og guides m.m. på scenen.dk, og bliv opdateret om aktuelle teateroplevelser i hele Danmark. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.