Gregers Dirckinck-Holmfeld: Disse skuespil bør du se

Scenen.dk har bedt anmelder Gregers Dirckinck-Holmfeld komme med sit bud på de skuespil, du altid bør unde dig selv at se, når de kommer på repertoiret.

Skuespiller Anders Juul i ”Jeg løber”, en nyklassiker på Det Kongelige Teater. Foto: Camilla Winther

Fra antikkens store mestre til nyklassikere. Der er nogle dramaer, som teatre over hele verden tager op igen og igen, fordi temaerne siger noget om os mennesker til hver en tid. Det er de forestillinger, som det, også som publikum, er værd at vende tilbage til igen og igen.

Scenen.dk har bedt teaterkritiker Gregers Dirckinck-Holmfeld komme med sine anbefalinger til tre stykker, du trygt kan se igen, eller blot bør opleve for første gang (af potentielt mange), hvis du har muligheden.

”En fortælling om blindhed” af José Saramago

Et samarbejde mellem Aarhus Teater, S/H og Teater Momentum, premiere i Aarhus den 29. august 2020

”Jeg er spændt på at se, hvor Christian Lollike får ud af nobelpristageren i litteratur José Saramagos ”En fortælling om blindhed”. Det er en aldeles rystende historie om en epidemi, der gør hovedpersonen i stykket blind. Uden varsel. Uden forklaring. Først ham, så andre, som han måske smitter, ingen kan forklare, hvad der er sket. Heller ikke da blindheden griber andre, flere og flere, alle går amok, også myndigheder, der ikke har andre ideer om at håndtere den formodede smitte end at spærre de ramte ind. Det sker på en nedlagt sindssygeanstalt, hvor rædslerne vokser og vokser. Det er en forbløffende lignelse på coronaens opståen og udvikling.”

”Hvor aktuelt kan det være? Stykket er skrevet før, coronaen meldte sig. Jeg har lige læst romanen. Opsætningen får jeg først set, når den når til Teater S/H.”

”Simon Mathew har den altafgørende rolle som manden, der smittes som den første. Stykket iscenesættes af Christian Lollike, får premiere først på Aarhus Teater den 29. august, fortsætter til Momentum i Odense fra den 2. oktober, og sidst på Teater S-H den 31. oktober.”

 

”Et dukkehjem” af Henrik Ibsen

Skuespilhuset, Det Kongelige Teater, premiere den 18. september 2020 samt turné

”Af den klassiker forventer jeg, at Anna Balslev kan få sat sine egne vinkler på historien om Nora og Helmer og de andre i de små cirkler omkring det muggærede ægteskab. Skal vi regne med, at Nora skrider fra hjemmet og vandrer med sikre skridt mod lykken? Og hvor går Helmer hen, da hun forlader ham efter at have forklaret ham på en måde og med ord, han ikke begriber, at han er et fjols? Eller er Anna nået til et: Hvad bilder hun sig egentlig ind, hende Nora, at tro hun er noget? Det vil være interessant.”

”Anna Balslev har skarpe skuespillere i rollerne: Sicilia Gadborg Høegh, Peter Christoffersen plus Mikkel Arndt, Lise Lauenblad og Ida Cæcilie Rasmussen. Og hun har vist originale idéer på Edison og på Republique. Såh…”

 

Det er teater, der bringer dig i en helt særlig situation af magisk medleven.”

 

”Jeg løber” af Line Mørkeby

Det Kongelige Teater, fra den 9. januar til 27. februar 2021

”Jeg vil gerne gense det forbløffende skud adrenalin ”Jeg løber”, der af gode grunde er blevet nærmest limet til repertoiret på Det Kgl. – og sikkert kommer til at blive dér, så længe Anders Juul holder til at løbe på scenen – er det 9 km pr. aften? Mens han fortæller os sine tanker om sorg og overvindelse. Et utroligt fascinerende stykke, iscenesat af Thomas Bendixen, skrevet af Line Mørkeby på grundlag af Politikens-journalisten Anders Legarth Schmidts artikler og bog om sine forsøg på at komme over tabet af sin datter.”

”Det er teater, der bringer dig i en helt særlig situation af magisk medleven.”

Læs Gregers Dirckinck Holmfelds seneste anmeldelser

Af Signe Ravn