Af Signe Ravn
You are not a failure. You got in.
De ord skrevet på facaden mødte Julie Steincke, da hun mødte ind til første dag som elev på The Italia Conti School of Theatre Arts i London i 1990’erne, hvorfra hun er uddannet skuespiller, sanger og danser.
Og siden da har hendes retning været udstukket.
NB. Denne artikel blev til i marts 2020 lige i de dage, hvor Danmark blev lukket ned som følge af corona og må derfor læses med det forbehold.
04.05.20: Nykøbing F. Revyen er aflyst i 2020. Billetsalget til revyen i 2021 går i gang den 1. juli.
Herhjemme fik Julie Steincke for alvor sit store gennembrud i den ikoniske rolle som Velma Kelly i ”Chicago” på Det Ny Teater i København – en rolle hun har spillet flere gange – og i den brede befolkning blev hun kendt som dommer side om side med Peter Aalbæk Jensen og Martin Hall i tv-showet ”Talent 2008” på DR1. Siden har hun som musicalperformer været umulig at komme udenom.
Denne sommer står hun for fjerde gang på scenen i Nykøbing F. Revyen.
Har revyen i blodet
Og netop revyen er en genre, som ligger hendes hjerte nær.
”Jeg har altid været kæmpe fan af de danske komikere. Jeg er opvokset i England, men har set Victor Borge, Linie 3, Olsen Banden, Dirch Passer, alle klassikerne, og jeg var ikke klar over, at revy var revy. Jeg vidste bare, det var mennesker, der fik mig til at grine og var enormt kropslige. Jeg har altid elsket at grine og lave sjov med krop og stemme, så for mig har revy været i mit blod, siden jeg var lille.”
”Mine forældre viste mig det. Mine bedsteforældre sendte videoer over, og vi lyttede også til lp’er, hvor vi hørte komikere komme med guldkorn. Mine forældre fik drinks, og jeg fik saftevand, og så skraldgrinede vi. Jeg tænkte bare: Det her er fandeme sjovt og får mig til at grine.”
Med revy blev jeg virkelig sat ind i, hvem der var hvem. Jeg følte mig mere informeret. Det er helt corny, men jeg følte mere dansk.
”Hvis jeg spoler frem i tiden, har revy gjort mig mere dansk. Da jeg først kom til Danmark, var jeg ikke klar over hvilke partier, der var, og hvordan dansk politik var, hvilket er ironisk, for min oldefar var K.K. Steincke (socialminister og ad flere omgange justitsminister, red.), der var socialdemokrat. Med revy blev jeg virkelig sat ind i, hvem der var hvem. Jeg følte mig mere informeret. Det er helt corny, men jeg følte mere dansk.”
Læs også artiklen “Jakob Fauerby: Revyerne er et stort talerør”
Grænseoverskridende første møde med revy
I 2012 stiftede Julie Steincke så for første gang professionelt bekendtskab med revygenren som medvirkende i Dogmerevyen på Samsø. Julie Steincke sagde ja til opgaven på opfordring af sin gode ven, Silas Holst, der mente, at Julie, der altid lavede sjov og pjattede bag scenen, også burde give sig i kast med det på scenen.
”Det var med Pernille Højmark og Timm Vladimir og hans kone (Katrine Engberg), som nu er en fantastisk forfatter. Vi skrev det på to dage, og så skulle vi optræde med det. Det var grænseoverskridende. Det med at være sjov på kommando – det er ikke altid, det virker,” fortæller Julie Steincke til Scenen.dk.
Men hun lærte meget af den improvisation, der fulgte med den korte arbejdsproces, og af at ”turde være grim og give slip”, som hun siger.
Er ikke den syngende gæst i privaten
”Det med at improvisere har aldrig generet mig, der kan jeg godt smide mine hæmninger på scenen, hvor det er tilladt. Jeg er meget mere sky overfor det privat, selvom folk vil sige; du virker som den type. Jeg ved også, hvornår min tid er. Jeg har kvajet mig efter et par sjusser,” griner Julie Steincke og konstaterer: ”Der er jeg mere kontrolfreak i dag.”
Til gengæld mødte hun op til første prøvedag i Nykøbing Falster i 2013 som en svamp – klar til at suge til sig, og med sin kollega og veninde Marie Dalsgaards gode råd i baghovedet; om at være til stede og reagere på det, de andre siger og gør.
At lytte og reagere
”Da jeg kom til Nykøbing Falster, sagde jeg: I er eksperter. Lær mig det! Det gælder om at lytte og reagere. Det handler om at være så neutral som muligt, hvis de taler højt, så taler du højt tilbage. Hvis du lytter og ser på, så lærer du sindssygt meget af det,” konstaterer Julie Steincke.
Hun nød at studere sine kolleger Ditte Gråbøl, som hun kendte fra en opsætning af ”Annie” på Det Ny Teater, Karsten Jansfort, Rasmus Krogsgaard og revyveteran Flemming Krøll. Og hun nyder det teamwork, der præger prøverne i Nykøbing Falster, hvor alle byder ind og skriver med for at få teksterne til at blive helt rigtige.
Skør humor over bæltestedet
Ifølge Julie Steincke har Nykøbing Falster Revyen forstået, at der kan gøres grin med alt, så længe, det sker med både hjerte og hjerne, og så er hun god tilfreds med, at der ikke forfaldes til ”pik og patter”-humor, for humor over bæltestedet er sjovest – det er andet kan let blive for tacky. Men bare rolig, skørheden er intakt alligevel, understreger Julie Steincke, der sammen med sine kolleger for længst er gået i gang med at læse tekster for at finde materialet til årets revy.
Som at være barn i en slikbutik, beskriver Julie Steincke øjeblikket i foråret, hvor der kom mail om, at de nye tekster nu kunne læses i revyens Dropbox.
”Jeg er sammen med mange garvede mennesker, men de lytter også til os nye. Det er et fedt samarbejde. Når man føler, at man bliver hørt, så sker der magi. Jeg kommer fra sådan en disciplineret baggrund – giv vis mig en koreografi og giv mig en sang, så går jeg gennem det. Med humor handler det om timing og frihed, mens når man laver musical, så skal det times, så man ikke kommer til skade,” forklarer Julie Steincke.
”[Revy] har givet another string to my bow,” fastslår Julie Steincke med en af de mange engelske gloser, som en opvækst i udlandet, har lagret i hendes ordforråd.
Der er med andre ord kommet flere facetter i hendes optrædener, og netop det at kunne få komikken med, også bare i små doser, er med til at skabe en mere troværdig og levende karakter, oplever hun.
Selv en dårlig tekst kan leveres godt
Resten handler om levering og modet til at håndtere, hvis en tekst fra den ene spilledag til den næste må laves om, fordi den overhales af virkeligheden. Og en dårlig tekst kan faktisk leveres, så den sidder lige i skabet og vice versa.
”Det er ikke altid de bedste tekster, der virker, når man går på gulvet og prøver dem af. Det er leveringen af pakken. Det er samspillet. En monolog, hvor man får teksten ind under huden. Om det er publikums grin eller publikums tavshed, when you can hear a pin drop (når du kan høre en knappenål falde til jorden, red.), så ved, du har dem! Du har publikum i din hule hånd, og så er det bare at fortsætte. Så er det den vildeste følelse! Der er intet, der kan compare (sammenlignes red.) med det. Ikke et glas vin. Intet. Det er som om, at man er blevet slået op med, når det så ikke fungerer. Vi er jo dramatiske, os skuespillere. Ellers er det ikke godt nok, så er det ikke nok på spil,” forklarer Julie Steincke.
Hun glæder sig til at rykke i sommerhus i Nykøbing Falster, hver aften se publikum an gennem kighullet i scenetæppet for så at træde ud i lyset og atter at møde revypublikummet.
”Som i den tid vi er lige nu, så er det vigtigt, at vi får lov at bibeholde humør og lave grin med noget, der er voldsomt seriøst, at vi får en release. Det er det, revy kan.”
Fakta
Julie Steincke
Født 1976
Skuespiller, danser, sanger og sangskriver
Har medvirket i en lang række forestillinger: ”Chicago”, ”Annie”, ”Dance of the Vampires”, ”Crazy Christmas Cabaret”,
Har medvirket i Nykøbing Falster Revyen i 2013, 2014 og 2018.
Spiller i 2020 med i ”Dance of the Vampires”, ”Nykøbing Falster Revyen” og ”Pejseshowet”.
Er mor til drengene Storm og Felix og bor i Hellerup.
Artikler du også vil kunne li
“Jakob Fauerby: Revyerne er et stort talerør”
“Sådan er en god revytekst”
“Revyekspert: Her er mine favoritter”