Mød dit teater: Bornholms Teater

I en serie på Scenen.dk præsenterer vi teatre i hele landet. Denne uge fortæller teaterchef Jens Svane Boutrup fra Bornholms Teater om repertoire, vigtige beslutninger og om teatrets trilogi "Bornholmerkrøniken".

Bornholms Teater spiller på Rønne Theater, som blev etableret i 1823. Her en scene fra musikforestillingen "Besat", der er første del af teatrets triologi "Bornholmerkrøniken". Foto: Anders Beier

Teater: Bornholms Teater

Adresse: Rønne Theater, Teaterstræde 2, 3700 Rønne

Antal scener: 2 (Gl. scene 300 pladser; Ny scene 45 pladser)

Grundlagt: 2005 egnsteater (1823 Rønne Theater)

Teaterchef siden 2008: Jens Svane Boutrup  

Hvad er det særlige ved netop jeres teater?

”Bornholms Teater er egnsteater på Bornholm og producerer teater i alle genrer. Vi har særligt fokus på det bornholmske samfund og arbejder med temaer og historier, som er relevante for et lokalt publikum.”

”Bornholms Teater er bosat på det historiske Rønne Theater fra 1823, hvilket giver os nogle fantastiske men også udfordrende rammer at arbejde i. Vi deler bygningen med teaterforening, dramaskole og amatørforeninger, så der er mange interesser at tilgodese.”

Fra Bornholms Teaters forestilling “Fisk”. Foto: Martin Thaulow

Hvad kendetegner jeres repertoire?

”Vi har netop afsluttet musikforestillingen ”FISK”, som er anden del af Bornholmerkrøniken. Bornholmerkrøniken er en trilogi, som behandler vigtige begivenheder i Bornholms nyere historie. Første del var ”BESAT” om bombningen af Bornholm i slutningen af 2. Verdenskrig, anden del var ”FISK” om fiskeindustriens kollaps i begyndelsen af halvfemserne, og tredje del bliver ”SNE”, som handler om julen 2010 hvor Bornholm, hårdt ramt af finanskrisen, blev fuldstændigt lammet af kolossale snemængder. ”SNE” opføres i sensommeren 2022.”

Scene fra Bornholmerne

Morten Hauch-Fausbøll i forestillingen “Bornholmerne”. Foto: Kim Caspersen

 

”Indeværende sæson byder desuden på teaterforedraget ”BORNHOLMERNE”, som forsøger at fastlægge hvornår man er rigtig bornholmer, samt ”Pelle Erobreren første kapitel” – en interaktiv teater/filmperformance. Begge nye formater, som vi venter os meget af.”

Læs også: ”Mød dit teater: Teater Hund & Co.”

Hvad er jeres teaters største udfordring lige nu?

”Vores publikum er skævt fordelt. Vi har et stort og meget bredt publikum til vores store sommerforestilling, men et meget lille publikum til vores anden produktion. Vi afprøver forskellige strategier for at gøre noget ved det, men det har, på trods af alle mulige initiativer og publikumsudviklingsprojekter, ikke ændret sig mærkbart i de sidste 10 år. Repertoiret, tror jeg, er det rigtige, så det kræver nok mere et opgør med den måde, vi producerer og præsenterer på. Det tygger vi på i øjeblikket…”

Hvad har været din vigtigste beslutning for teatret?

”At droppe bornholmerrevyen og satse målrettet på teater, der beskæftiger sig med det lokale. Det går lige ind hos publikum, og skaber en forbindelse mellem scene og sal, som er helt særlig. Og det sætter gang i en samtale og et fællesskab i lokalmiljøet, som går langt ud over teatrets rammer. Så giver det virkelig mening at lave teater!”

Læs også: ”Mød dit teater: Mungo Park”

Hvilke områder arbejder dit teater særligt med, hvordan og hvorfor?

”Vi arbejder fokuseret med lokale vinkler og historier, og samarbejder med lokale institutioner og medier om at sætte forskellige emner til debat. Efter at have forsøgt mange forskellige tilgange til publikumsudvikling, er det blevet klart for mig, at repertoiret er det afgørende. At præsentere teater, som har forbindelse og relevans for vores publikum.”

Læs også: ”Tine Høeg: Min tekst egner sig godt til dramatisering”

Bornholm Teaters teaterchef Jens Svane Boutrup

Jens Svane Boutrup er teaterchef på Bornholms Teater. Foto: Kevin Doyle

Hvad glæder du dig mest til i indeværende sæson eller i år?

”Jeg glæder mig til at se modtagelsen af næste forestilling ”Bornholmerne”, som ikke bare spiller på teatret, men som også kommer ud og spille små steder på øen. Jeg håber og tror, den vil skabe fællesskab og debat. Og måske kan jeg være så heldig også at få ørerne lidt i maskinen…”

Læs mere om Bornholms Teater

Se Bornholms Teaters sæsonkatalog

Følg Bornholms Teater på Facebook og Instagram

 

 

Artikler, du måske vil kunne li’?

”Dramatikerens drivkraft: Magnus Iuel Berg”

”Musicalstjerner: Her er vores yndlingsmusical vol. 2”

”Jeanett Albeck: Min scenedebut”