Mød dit teater: Mungo Park

I en serie på Scenen.dk præsenterer vi teatre i hele landet. Denne uge fortæller teaterdirektør Anna Malzer fra Mungo Park i Allerød om deres både vovede og folkelige repertoire og om at give publikum den oplevelse, de ikke vidste, de havde brug for.

Mungo Park satser på at overraske sit publikum med oplevelser, de ikke vidste, de manglede. Foto: Jon Kort

Teater: Mungo Park

Adresse: Fritz Hansens Vej 24, 3450 Allerød

Antal scener: 2 (en i Allerød og en i Gladsaxe)

Grundlagt: 1992

Teaterchef siden: 2019

Hvad er det særlige ved netop jeres teater?

”Vi forener en kommerciel, folkelig, tilgængelig form med et vovet, ambitiøst og politisk indhold. Ikke på den dér danske måde, hvor al alvor pakkes ind i satire – men fordi vi tror på, at vores teaterforestillinger skal kunne spises rå og lige fra fad, selvom du ikke har en universitetsgrad i kunsthistorie.”

”Vi har et diversitetsfuldt ensemble, som afspejler den verden, vi lever i, og vi satser mere på nye stemmer end på veletablerede. Vi laver aldrig teater om ungdommen, men af ungdommen.”

”Fordi vi insisterer på at give publikum den oplevelse, de ikke vidste, de havde brug for, kommer de igen og igen – klar til at blive overraskede.”

Hvad kendetegner jeres repertoire?

”Vi er nok tenderende til overambitiøse, når det kommer til hvilket indhold, vi tror, vi kan få folk til at købe billetter til. Da vi lancerede ”De Hovedløse”, var responsen i mange tilfælde: ”Hvorfor skal den historie fortælles i Danmark?” og ”er det ikke lidt langt væk?”. Det er vi ligeglade med. En vigtig fortælling er en vigtig fortælling. I ”De Hovedløse” følger vi en fransk familie, ”gule veste”, over et år i et Frankrig i forandring, og her mødes et velresearchet virkelighedsnært socialrealistisk materiale med et løssluppent, tempofyldt og musikalsk formsprog på scenen.”

”Forestillingen er stadig i vores repertoire og er udsolgt, hver gang vi spiller. Fordi vi insisterer på at give publikum den oplevelse, de ikke vidste, de havde brug for, kommer de igen og igen – klar til at blive overraskede.”

Hvad er jeres teaters største udfordring lige nu?

”Corona, corona, corona. Det ville godt nok hjælpe os med en langsigtet genåbningsplan.”

Læs også: ”Solodansere: Sådan holder vi os i form under nedlukningen”

Hvad har været din vigtigste beslutning for teatret?

”At tro på instruktører og dramatikernes egne indholdsideer, formsprog og visioner. Når jeg hyrer en instruktør, spørger jeg vedkommende, hvad han eller hun drømmer om. Hvad han eller hun brænder inde med? Når vi så har besluttet, hvad der skal laves, er vi til gengæld et hold af skarpe hjerner, som hjælper kunstneren med at udkomme bedst muligt.”

”Jeg har jo masser af idéer selv, men skal jeg sammensætte et originalt repertoire, er det bedst at lade de fleste ideer komme fra dem, som skal skabe dem.”

Anna Malzer

Anna Malzer blev direktør på Mungo Park i 2019, hvor hun tog over efter Lasse Bo Handberg. Foto: Celina Dahl

Hvilke områder arbejder dit teater særligt med, hvordan og hvorfor?

”Lige nu arbejder vi strategisk med at gøre vores forestillinger tilgængelige i de forstæder, hvor publikum ikke opsøger os aktivt. I samarbejde med kommuner, ungdomsklubber og uddannelsestilbud tager vi til Vestegnen og spiller vores forestillinger for et ikke teatervant publikum. Jeg tror på, at alle mennesker i Danmark har krav på at have et professionelt teatertilbud tæt på sig.”

Læs også: ”Mød dit teater: Glad Teater”

Hvad glæder du dig mest til i indeværende sæson og det kommende år?

”Jeg glæder mig rigtig meget til vi – forhåbentlig – har premiere på ”Galathea3000”. Her er lidt om den:”

”Der var engang en mytisk græsk konge ved navn Pygmalion, som i sin væmmelse over kvinder, skabte en real-life-størrelse statue af sin drømmekvinde og kaldte hende Galathea. Pygmalion forelskede sig med det samme i statuen, der var skabt i hans eget billede, og med kærlighedsgudinden Afrodites hjælp kom Galathea til live og blev en kvinde af kød og blod. Og de levede lykkeligt til deres dages ende…”

”… troede vi. For nu giver Mungo Park efter 2000 år endelig scenen til Galatheas side af historien. Og den er mildt sagt ikke helt den samme. I denne nye fortælling møder vi kærlighedsrobotten Galathea3000, som Pygmalion netop har bestilt, som kur mod hans ensomhed. Men er hun nu også det? Forestillingen er skrevet af det unge fremadstormende talent, Marie Bjørn, som blev Reumertnomineret i 2020 for sin debut.”

”Jeg kan ikke løfte sløret for næste sæson, men jeg kan sige så meget, at jeg glæder mig helt vildt til, vi får besøg af en stjerneinstruktør fra Mellemøsten, som kommer hertil for at skabe en forestilling på lille Mungo Park. Jeg kan ikke vente med at løfte sløret for hvem, hvordan og hvornår!”

Få overblik over teatrets repertoire

Følg Mungo Park på Facebook og Instagram

 

Læs også:

Esben Dalgaard: Min scenedebut

Mød dit teater: Kolding Egnsteater

”Teaterfotograf: Per Morten Abrahamsen”