Mød dit teater: Teater Nordkraft

I en serie på Scenen.dk præsenterer vi teatre i hele landet. Denne uge fortæller teaterleder Minna Johanneson fra Teater Nordkraft.

Foto: Teater Nordkraft

Teater: Teater Nordkraft

Adresse: Teglgårdsplads 1, 9000 Aalborg

Antal scener: 4

Grundlagt: Teater Nordkraft blev etableret som resultat af en sammensmeltning af Jomfru Ane Teatret (etableret 1967) og Jako-Bole Teatret (etableret 1978)

Teaterleder: Minna Johanneson (tiltrådt 1. juni 2020)

 

Hvad er det særlige ved netop jeres teater?

”Vi vil mødet mellem yderkanterne: Det elitære og det folkelige, det eksperimenterende og det genkendelige, det spektakulære og det intime, det risikovillige og det trygge.”

 

Hvad kendetegner jeres repertoire?

”Vilde følelsesladede historier med stor kærlighed til det musikalske og det visuelle. Mod og [en] kunstnerisk eksperimenterende [tilgang], men samtidig genkendeligt og menneskeligt.”

”Et eksempel på alt det er forestillingen ”150 Meter til i morgen”, som er vores musikalske hyldest til Jomfru Ane Gade. En vild, kompromisløst buldrende forestilling uden stopknap, men samtidig en varm og rørende historie om usandsynlige venskaber og magisk kærlighed.”

 

Hvad er jeres teaters største udfordring lige nu?

”En af vores klare målsætninger er at forene tårnhøje kunstneriske ambitioner med menneskeligt overskud. Teaterbranchen er en branche med et højt tempo, høje krav, mange ændringer og mange stressfaktorer. Men vi er helt overbeviste om, at vi når bedre resultater, hvis alle medarbejdere på teatret er begejstrede for forestillingerne, for hverdagen på teatret og for hinanden – så vi har taget udfordringen op, og det er et stort fokuspunkt for os at forene arbejdsglæde og kunstneriske ambitioner.”

 

Hvad har været din vigtigste beslutning for teatret?

”Valget om ikke at klynke over corona. Alle teatrets medarbejdere har været enige om, at vi skulle gå proaktivt til værks og prøve at få noget kreativt ud af krisen – både kunstnerisk, men også i de måder, vi arbejder på. Vi traf sammen en beslutning om at se corona som en mulighed for nye vidder. Som statsstøttet kulturinstitution skal vi underholde og adsprede; men vi skal også inspirere og indgyde håb!”

 

Hvilke områder arbejder dit teater særligt med, hvordan og hvorfor?

”Lige nu arbejder vi meget opsøgende i forhold til særlige publikumsgrupper. 1. Børn og unge, hvor vi er i gang med at etablere helt nye samarbejder med både folkeskoler og ungdomsuddannelser, som er nye både for dem og os. 2. Særligt sårbare, hvor vi arbejder med psykisk sårbare, som kommer på teatret i små grupper og får særlig opmærksomhed, og vi er i gang med at etablere samarbejder.”

”Derudover er vi i gang med at prøve at overbevise det, man kan kalde, ”det dannede segment”, eller kulturbrugerne, om at vi, også, laver teater for dem!”

”Musikteater er mit hjertebarn. Musik kan noget helt særligt i en teatersal – det kan røre ved folks hjerter, og åbne deres sind, så forestillingerne trænger ind på en helt anden måde. Jeg tror aldrig, jeg bliver træt af at udforske spændingsfeltet mellem musik og teater.”

 

Hvad glæder du dig mest til i indeværende sæson?

”Jeg glæder mig til at instruere ”Woyzeck” til foråret. Det er mit absolutte yndlingsstykke, og jeg skal lave den som en musikforestilling med en kvinde som Woyzeck og i et Aalborg-karnevalsunivers. Det kan kun blive vildt!”

 

Hvad kan publikum forvente ved et besøg på Teater Nordkraft?

”Hjerte, mod og champagne.”

Se hele Teater Nordkrafts repertoire

Læs også:

“Teaterfotograf: Camilla Winther”

“Jens Jacob Tychsen: Min scene-debut”

“Mød Odense Teaters nye direktør”