Se balletdansernes bedste dansevideoer

Scenen.dk kommer her med en guide til små digitale danseværker – ballettens appetitlige svar på petit fours, så du får lidt kunst indenbords, mens du venter på igen at se dansen live.

"Closer", dansere: Maria Kochetkova og Sebastian Kloborg. Fotograf Tom McKenzie

Af Signe Ravn

Under coronanedlukningen har Det Kongelige Teaters dansere været afskåret fra deres vanlige direkte kontakt med publikum, men heldigvis har deres kreativitet ikke stået i stampe. De kunstneriske muskler bliver flekset i en række spændende danse-videoer, som er gjort tilgængelige online.

Her er et udpluk af dem, du kan nyde:

”Hvor landet ender”

Solist Tobias Praetorius, der også selv gør sig som koreograf blandt andet med pixi-balletten ”Prinsessen på ærten” og koreografien til julekalenderen ”Julefeber”, har her lagt sit instrument i hænderne på sig selv og udfordringen at få dansen til at leve i både vand og sand i den smukke ”Hvor landet ender”, der er optaget i Skagen.

Danser og koreograf: Tobias Praetorius

Instruktør og fotograf: Tom McKenzie

Originalmusik: Alexander McKenzie

Kostume: Vang Stensgaard og Søren Le Schmidt

Tobias Praetorius er lillesøster til solodanserinde Ida Praetorius, der har delt sin fantastiske scene-debut med Scenen.dk. Læs om hendes panikøvere til YouTube-musik og turneen til USA som eleven i ”Enetime” overfor to af Den Kongelige Ballets på tidspunktet allerstørste stjerner.

”Closer”

Selvsamme Kloborg kan du nyde i smukt partnerarbejde med Maria Kochetkova i koreograf Benjamin Millepieds værk ”Closer”, hvor de to danser rundt i et corona-øde København. Deres sceniske nærvær kæler med kameraet i de mennesketomme gader.

I ”Closer” giver de mindelser om den sanselighed, som de balletforladte scener savner, og fik i processen Informations anmelder Anne Middelboe Christensen til at svømme helt over i en begejstret anmeldelse.

Koreografi: Benjamin Millepied
Musik: ”Mad Rush” af Philip Glass
Dansere: Maria Kochetkova og Sebastian Kloborg
Pianist: Alexander Mckenzie
Fotograf: Tom McKenzie

Anne Middelboe Christensen har delt sin Top 3 over Bournonville-balletter med Scenen.dk. Læs, hvilke tre, der stryger til tops blandt dansekritikerens mange favoritter.

”Respira”

Karakterdanser og tidligere solodanser Sorella Englund gør sit for at overlevere Bournonville-traditionen til danserne i Den Kongelige Ballet. Som karakterdanser har hun leveret en stærk fortolkning af Madge i ”Sylfiden” og hjulpet nye generationer med at finde kernen i Bournonvilles facetterede karakterer.

I værket ”Respira” gør hun sig i en moderne koreografi, skabt af korpsdanser Eukene Sagues, og danser overfor altid den elegante og interessante solist Stephanie Chen Gundorph.

Værket er blevet til i samarbejde med Ordrupgaard, som har stillet sine renoveringstomme rum til rådighed for en anden type kunst end den, man normalt kan opleve på museet.

Se Respira på KGL Extra

Dansere: Stephanie Chen Gundorph og Sorella Englund
Koreograf: Eukene Sagues
Digt og oplæsning: Ane Sagues
Pianist: Alison Smith
Kostumer: Tatiana Andersen Camre

Stephanie Chen Gundorph har fortalt Scenen.dk om sin scene-debut. Læs alt om processen, hvor hun dansede med daværende solist Sebastian Kloborg.

”Geister”

Balletpublikummet herhjemme græd i det stille, da solist Sebastian Haynes for nogle år siden drog til Holland for at danse med det prestigefyldte kompagni Nederlands Dans Teater, og jublede, da NDT kom på gæstevisit og Haynes derfor for en stund var tilbage på Gamle Scene og dansede hovedpartiet i et af programmets tre værker.

Placeret i et palæ fylder Trio Vitruvis vemodigt klassiske toner de forladte herskabelige omgivelser, mens deres klagende klang jager Sebastian Haynes over skurede gulve i en fysisk tour de force, der ser så nem ud – men er så svær. Kameraføring og dynamiske klip understreger dramaet. Åh, det er godt! Bare sæt i gang:

Danser: Sebastian Haynes

Koreograf: Paxton Ricketts

Instruktør og fotograf: Tom McKenzie

Musik: Ludvig van Beethoven: Piano Trio in D Major, Op. 70, No. 1
II: Largo assai ed espressivo

Trio Vitruvi: Niklas Walentin, Jacob la Cour, Alexander McKenzie

Lyd og lydmix: Aske Rud

Produceret for Kammerballetten

Sebastian Haynes har fortalt om sin scenedebut i den løsslupne publikumsfavorit ”Come Fly Away”, hvor det frie liv på scenen sivede ud i dansernes privatliv og gav en glad sensommer.

”solosolo”

Seneste koreografiske knopskud er koreograf og danser Sebastian Kloborgs ”solosolo”, hvor han har hevet fat i stjerneskuddet Ryan Tomash fra Den Kongelige Ballet og hans kollega, solist Liam Redhead, der i nattemørke, urbane omgivelser kanter sig rundt.

Dansere: Liam Redhead, Ryan Tomash

Musi: 1900, ”Den modernitet der aldrig kom” fra albummet “Tekno”

Koreograf: Sebastian Kloborg

Fotograf: Tom McKenzie

Producer: København Danser

 

Læs også

”Astrid Elbo: Min scenedebut”

”Emma Riis-Kofoed: Min scenedebut”

”Teaterfotograf: Camilla Winther”