7 skønne teaterbiografier

Få indblik i nogle af Danmarks mest elskede skuespilleres liv, når de beretter om karriere, familieliv, kærlighed, alderdom og livets op- og nedture. Vi har fundet 7 skønne biografier frem til jer, der alle er udgivet i 2021.

1. ULF PILGAARD – “HELLERE HALVGAMMEL END HELT DØD”

HELLERE HALVGAMMEL END HELT DØD er ikke en trist klagesang, men en optimistisk og livsglad fortælling fra en af dansk kulturlivs helt store profiler, der er nyforelsket og stadig i fuld vigør. Gennem 10 kapitler beretter Ulf Pilgaard bl.a. levende og indsigtsfuldt om venskaber, sorg, sex og lyst, tro, fortrydelser og succeser, humor – og om at skulle byde verden farvel.” (Forlagets beskrivelse)

Forfatter: Ulf Pilgaard, Forlaget Lindhardt og Ringhof

2. SONJA OPPENHAGEN: “MIT LIV MIN LINEDANS”

I MIT LIV, MIN LINEDANS åbner hun for en fortælling om et liv præget af mange opgør; opgøret med den svigtende far, det professionelle opgør med lillepigerollen og opgøret med barndommen og længslen efter trygheden, til hun finder sig selv og lander som mor til to. Det er en historie om troen på friheden og kunstnerisk integritet og en evig søgen efter kreativiteten. Men det er selvfølgelig også historien om de store roller i bl.a. Matador og Badehotellet, der har gjort hende til en folkekær skuespillerinde.(Forlagets beskrivelse)

Forfatter: Sonja Oppenhagen. Forlag: Lindhardt og Ringhof

3. MALENE SCHWARTZ: “KAN HUN SELV GÅ HER HEN”

En af dansk film og teaters helt store kvinder gør status over sit livs anden halvleg. Med glimt i øjet fortæller Malene Schwartz åbenhjertigt om en ukuelig lyst til at nå så meget som muligt, inden det er for sent. Fx at dyrke crossfit, tage ulovlige stoffer og strikke den sok, der stadig mangler en makker. Kan hun selv gå herhen? handler om at blive gammel i en ny tid med alt, hvad det indebærer: Savnet af en elsket, udfordringerne ved moderne teknik og en hukommelse med huller i.” (Forlagets beskrivelse)

Forfattere: Cathrine Errboe og Malene Schwartz, Forlaget Grønningen 1

4. IBEN HJELJE: “EN GYLDEN KORKPROP”

“En gylden korkprop er Iben Hjejles personlige beretning om at finde ind til kernen af sig selv, og påtage sig den vigtigste rolle her i livet – nemlig den som sig selv. Bogens tone har den balance, der også kendetegner Iben som menneske og skuespiller – der er lige dele humor og eftertanke. Som en kollega har sagt: “Hos Iben ligger Dostojevski og pruttepuden lige ved siden af hinanden.” (Forlagets beskrivelse)

Forfattere: Espen Strunk og Iben Hjejle, Politikens Forlag

5. JAKOB STEEN OLSEN: “PIGE TRÆD VARSOMT”

“Historier om hurtig berømmelse – og fald. Om pyromani, sladder, forræderi, selvmord, druk, bortførelser, narkomani, dødsulykker, knuste hjerter og bristede drømme.  Pige træd varsomt er en fabelagtig og skæbnesvanger tidsrejse igennem vores danske underholdningsbranche. I 50 kapitler bevæger vi os ind i skyggerne, om på bagsiden af facaderne, og fortæller både rystende og bevægende skæbnefortællinger om kendte og ukendte navne. Nogle ryddede forsiderne som tidens store skandaler. Andre fik de færreste nogensinde at høre, fordi de blev dysset ned.” (Forlagets beskrivelse)

Forfatter: Jakob Steen Olsen,  Forlaget Grønningen 1

Læs også artiklen: “Jakob Steen Olsen: Det er en skjult, hemmelig skat, jeg har båret med mig”, hvor Jakob Steen Olsen selv fortæller om sin nyeste bog. 

LISBET DAHL: “LIVSKROGE LISBET”

I billedbiografien Livskloge Lisbet har journalist Marianne Tofte – gennem samtaler og med hjælp fra Lisbet Dahls egne gemmer af gamle udklip – fået et fint indblik i skuespillerindens karriere. Lige fra begyndelsen på Aalborg Teater har hun haft evnen til at få folk til at grine, og i dag betragtes Lisbet med rette som revyens dronning. Undervejs fortæller hun også om de utallige koryfæer, hun har mødt på sin vej, og bramfrit om privatlivet med en stor familie: fem børn med fem forskellige mænd, ni børnebørn og to oldebørn.” (Forlagets beskrivelse)

Forfatter: Marianne Tofte, Muusmann Forlag

DITTE HANSEN, CHRISTIANE GJELLERUP KOCH OG TRINE GADEBERG: “MENS VI STRIKKER”

“Mens vi strikker” er baseret på den populære podcast af samme navn, som de tre skuespillere Ditte Hansen, Christiane Gjellerup Koch og Trine Gadeberg står bag. Hver uge mødes de i strikkeskuret for at strikke og nørde teknikker, garn, farver og mønstre, mens de med humor, selvironi og alvor taler om alt fra klimaangst til venskaber og vinterbadning. Bogen indeholder 20 strikkeopskrifter.” (Forlagets beskrivelse)

Forfattere: Trine Gadeberg, Ditte Hansen og Christiane Gjellerup Koch, Forlaget Lindhardt & Ringhof

ARTIKLER DU OGSÅ VIL KUNNE LI

“Ditte Hansen: Min scenedebut”

“De største revyforfattere: Se listen”

“5 hurtige til Maria Lucia

 

Få scenekunst direkte i din indbakke

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og få direkte besked om nye artikler, videoer, guides m.m. på sitet, og bliv opdateret om alle de forestillinger, der spiller netop nu.