Morten Buckhøj: Tre forestillinger, du skal se

Teateranmelder Morten Buckhøj er dykket ned i repertoiret for anden halvdel af teatersæsonen 2021/22 for at finde tre skarpe anbefalinger til Scenen.dk’s læsere. Hvad skal du gå efter? Få svaret her.

Morten Buckhøj har fået teater ind med modermælken og har som journalist beskæftiget sig med teater hele sit arbejdsliv. Foto: Niels Steen Andersen, Emilia Therese og Sara+Tobias+Peter

Af Signe Ravn

En lidt dyr hobby, noterer Morten Buckhøj sig om sit anmeldervirke, som han i dag kalder for en professionel hobby, han dyrker ved siden af sit virke som freelancejournalist.

Som søn af skuespillerparret Christa Rasmusen Buckhøj og Jørgen Buckhøj har teatret været en konstant i hans liv.

”Fra jeg var spæd, har jeg været på teatret. Jeg har fået det ind gennem medhøret i garderoben, da jeg lå i vuggen. Og jeg har beskæftiget mig med teater hele mit aktive journalistliv – tæt på 40 år. Jeg startede som ganske ung med at skrive. Da jeg var erhvervspraktikant, skrev jeg de første teaterartikler.”

”Fra jeg var spæd, har jeg været på teatret. Jeg har fået det ind gennem medhøret i garderoben, da jeg lå i vuggen.”

”Jeg har anmeldt ad flere omgange. Jeg anmeldte på B.T. i sin tid. Det var helt tilbage til dengang, hvor deres førsteanmelder hed Mogens Garde (Garde var teateranmelder på B.T. fra 1958-94, red.). Nogle gange, når han, groft sagt, ikke gad, så var det unge Buckhøj, der trådte til, og så havde jeg revyerne som mit område. Jeg lavede nyheder og var teatermedarbejder. Jeg så alt. Meget mere, end jeg ser i dag,” siger 59-årige Morten Buckhøj.

Startede sin egen blog

I 2021 har han set 74 forestillinger, et antal, der bærer præg af, at nedlukningen satte en stopper for teater mellem januar og maj. I 2019 nåede han 100 forestillinger i løbet ad året.

Efter nogle år væk fra B.T., hvor der naturligt var skruet ned for teaterfrekvensen, savnede Morten Buckhøj teatret og begyndte i sæsonen 2014/15 igen at se mange forestillinger, og her mærkede han den gamle anmelder røre på sig.

”Nu kunne være sjovt at mene noget om det igen,” husker Morten Buckhøj, der trods det, at han kalder sig selv ”en gammel tosse og meget analog”, dog fandt det overraskende nemt at starte sin egen blog.

www.mortenbuckhoj.dk så dagens lys i 2016.

”Det var meningen, det kun skulle være anmeldelser af revyer. Men for det første var der interesse for, at jeg også anmeldte andet. For det andet var der for få revyer, og så kunne jeg kun anmelde dem i tre måneder, og så ville der ikke være noget igen før om et år. Folk sagde, vi vil gerne have, du kommer og anmelder, og så udvidede jeg biksen.”

Er hudløst ærlig

I dag ser Morten Buckhøj alt fra performanceteater til revyer.

”Jeg er hudløst ærlig, når jeg anmelder. Jeg er aldrig for flink og aldrig for hård. Jeg er meget skuespillermenneske. Jeg er mere skuespillermenneske, end jeg er dramatikermenneske. Min opvækst var med forældre, der var skuespillere, så jeg har set teater, siden jeg var barn, og jeg har set det fra et skuespillerperspektiv.”

”Mine anmelder-kolleger er dramaturger eller har læst teatervidenskab, så de har en anden tilgang til det. Jeg er mere sådan en på-den-færdige-oplevelse-anmelder, end jeg er den, der har tænkt store dramaturgiske tanker,” vurderer Morten Buckhøj.

Her deler han de forestillinger, han ser allermest frem til i anden del af sæson 2021/22.

1. Revy

Her er Kerteminde Revyens hold 2022; Fra venstre Sofie Stougaard, Clara Ellegaard, Kim Hammelsvang, Farshad Kholghi, kapelmester Peter Bom og instruktør Frede Gulbrandsen.

”Da jeg anmeldte revyer for B.T. i sin tid, var det formiddagsbladene, der interesserede sig for revy, og morgenaviserne syntes, det var laveste fællesnævner. I dag er det heldigvis anderledes, og mange af kollegerne kan godt lide revy.”

”Jeg kan huske en gang til revy i Holstebro, hvor jeg mødte en anmelder fra en stor formiddagsavis, der sagde: ”Årh, revy igen”. Det var én, der ikke var specielt glad for det. Men jeg har altid elsket det. Jeg har et svagt punkt for Kerteminde Revyen.”

”Jeg har været ret vild med den anarkistiske stil, Kerteminde Revyen har haft de sidste mange år, hvor man tør være politisk ukorrekte og tage tyren ved hornene og sige ting fra scenen, som ellers ville være bandlyst. Nogle kan lide det, nogle kan ikke. Jeg synes næsten, de var bedst, da de var for meget. Jeg kan godt lide, de har den form: ”Vi tør godt gøre noget, der er grænseoverskridende”.”

”Så Kerteminde Revyen er en anbefaling værd. I det hele taget – uanset, hvor I er i landet – gå til revy. Også unge mennesker. Det er morsomt at opleve, at når unge mennesker går til en revy, så opdager de, at det kan et eller andet, som er rigtig sjovt.”

Læs Morten Buckhøjs anmeldelse af Kerteminde Revyen 2021

Kerteminde Revyen 2022 spiller fra den 19. maj til den 9. juli 2022. Billetsalget er åbnet.

 

2. Musicals

Morten Buckhøj anbefaler “Laser og pjalter” på Odense Teater med Nicolai Jandorf i hovedrollen. Foto: Emilia Therese, “Cabaret” på Aarhus Teater med Sofie Nolsøe i hovedrollen. Foto: Per Arnesen – og Det Ny Teaters musical “Kinky Boots” med Silas Holst.

”Så skal vi en tur omkring musical, som også er en ting, jeg er lidt glad for. Der har jeg hæftet mig ved ”Laser og pjalter” på Odense Teater. Odense Teater har de senere år har haft et vanvittigt dygtigt ensemble.”

”De formår på en imponerende måde på et provinsteater at kunne spille det hele – de store dramaer, de rene komedier, og de har også kunnet lave musicals, hvor de så har hentet en enkelt eller to gæster for at fylde ensemblet ud. Her skal de spille den stort set uden gæster, det er Nicolai Jandorf og Cecilie Gerberg, som skal spille hovedrollerne. Dét, kunne jeg forestille mig, bliver en rigtig god forestilling.”

”Det kunne også være ”Kinky Boots” på Det Ny Teater, som er interessant, fordi Det Ny Teater altid har stået for det meget, meget sikre i og med, at de er et privatteater, der skal budgettere med 90 procent belægning. Her tager Niels-Bo Valbro (teaterdirektør for Det Ny Teater, red.) en chance ved at spille ”Kinky Boots” med Silas Holst i hovedrollen. Jeg håber, de får succes, og at deres publikum tager godt imod det.”

Læs også: ”Silas Holst begyndte som grævling”

”Og så glæder jeg mig til ”Cabaret” på Aarhus Teater. Det er med Sofie Nolsøe, der lige har fået Teaterpokalen. Det er ikke en musical, jeg er specielt vild med, men jeg glæder mig alligevel til at se den, for det er en forestilling, der er mange muligheder med.”

”Vi kender alle filmen, og jeg er ret vild med filmen. På teatersiden har jeg ikke været så begejstret, for den er svær at forløse på scenen. Men jeg har stor tillid til, at det kan de godt finde ud i Aarhus, og jeg glæder mig til at se Nolsøe i rollen som Sally. Hun er meget interessant. Scenografien er af Benjamin la Cour – det er altid interessant – især, hvis han får lov at lege.”

”Laser og pjalter” spiller på Odense Teater fra den 3. februar til den 10. marts 2022

”Kinky Boots” spiller på Det Ny Teater fra den 10. februar til den 1. maj 2022

”Cabaret” spiller på Aarhus Teater fra den 11. maj til den 11. juni 2022

 

3. Skuespil

”Stolthed og fordom” med Mathilde Arcel Fock, Ferdinand Falsen Hiis, Freja Klint Sandberg, Mathias Bøgelund, Nanna Skaarup Voss, Simon Kongsted Foto: Sara, Peter & Tobias. Paw Henriksen og Martin Hestebæk medvirker i “I Støvet fra Regnen” foto: Teater Grob. Fanny Louise Bernth spiller hovedrollen i ”Den Kaukasiske Kridtcirkel” på Republique. Foto: Karoline Lieberkind.

”Så er vi ovre i skuespillet. Der glæder jeg mig meget til at se ”Stolthed og fordom” på Betty Nansen. Dels de laver gode forestillinger på Betty, dels er det et ungt ensemble. Det er helt nye, unge folk, der skal spille klassisk Jane Austen. Blandt andre Ferdinand Falsen Hiis, som kommer fra Aalborg Teater. Ham har jeg aldrig har set, men glæder jeg mig meget til at se ham i København, og den unge Mathilde Arcel Fock, som jeg har set et par gange, og som, jeg synes, er super talentfuld. Det glæder jeg mig helt enormt meget til at se. Det er Anna Balslev, der skal instruere den. Hun er en af de nye, unge instruktører. Hun er interessant, og jeg tror på, det kan blive en interessant forestilling.”

”En af de ting, jeg glæder mig rigtig meget til, er ”Den kaukasiske kridtcirkel”. Det er Fanny Louise Bertnh som skal spille hovedrollen. Den er blevet udsat to gange. Det må være hendes karrieres største hovedrolle. Det må være frygteligt at være helt klar til premieren, og så få forestillingen lagt ned. Jeg glæder mig til at se hende i den. Jeg synes, hun er vidunderlig. At se Fanny Louise Bernth i en stor favnende hovedrolle, det kan blive rigtig, rigtig godt.”

Se traileren for ”Den Kaukasiske Kridtcirkel”

””I støvet fra regnen” bliver genopsat dels på Teater V og dels på turne. Hvis man ikke har set den allerede, så er det en must see! Det var Grob, der lavede den først med Paw Henriksen og Martin Hestbæk. Jeg har aldrig set nogen af dem være bedre. Det var helt formidabelt. Dramatikeren Magnus Iuel Berg fik en Reumert for den.”

”Den handler PTSD og to veteraner, der mødes på et værtshus. De er i den grad ramt på sjælen, og det er en barsk, barsk affære, men virkelig et spændende stykke. Det var to skuespillere, der fandt et eller andet der, der bare var fuldstændig ideelt for dem.”

”Det er skønt med forestillinger, der lykkes, som kan leve et længere liv, så de ikke bare pakkes ned efter tre-fire uger. Det siger jeg uden at vide, om det har samme intensitet i dag som dengang, men hvis det har, så er det i hvert fald godt.”

”Stolthed og fordom” spiller på Betty Nansen Teatret fra den 6. januar til den 6. februar 2022

Den Kaukasiske Kridtcirkel spiller på Republique fra den 29. december 2021 til den 28. januar 2022

”I støvet fra regnen” spiller på Teater V fra den 16.-30. januar 2022 og går derefter på turné til Randers Teater, Team Teatret, Teater Momentum m.fl. 

Læs Morten Buckhøjs anmeldelser her

 

Artikler du også vil kunne li

“Dramatikerens drivkraft: Magnus Iuel Berg”

”Amy Watson: Disse dansepartnere har betydet mest for mig”

”Fanny Louise Bernth: Min scenedebut”

”Ny i branchen: Louis Bodnia Andersen”

 

Få scenekunst direkte i din indbakke

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og få direkte besked om nye artikler, videoer, guides m.m. på sitet, og bliv opdateret om alle de forestillinger, der spiller netop nu.