Mød dit teater: Den Jyske Opera

I en serie på Scenen.dk præsenterer vi teatre i hele landet. Her fortæller operachef Philipp Kochheim fra Den Jyske Opera om at arbejde for at udvide publikums opfattelse af, hvad opera er, satse på glemte danske komponister og spille andet end de sædvanlige operaer, som alle kender.

Har ingen fast scene og spiller over hele Danmark. Til august kan du glæde dig til at se Den Jyske Operas opsætning af ”Sunset Boulevard” med bl.a. Tammi Øst på rollelisten

Teater: Den Jyske Opera

Scener: Har ingen fast scene, men spiller over hele landet (og i Flensburg) med base i Musikhuset i Aarhus

Grundlagt: Den Jyske Opera fejrer sit 75-års jubilæum i 2022

Operachef siden 2017: Philipp Kochheim

Hvad gør netop jeres teater til noget særligt?

”På den ene side leverer vi operaforestillinger i stort format med internationale klasse-kunstnere, instruktører, dirigenter og med symfoniorkestre til hele landet, så det er muligt for alle danskere at stifte bekendtskab med vores fantastiske kunstart, uanset om de bor i Albertslund eller Sønderborg. På den anden side står vi for en række omfattende outreach-projekter for alle aldersgrupper, fra børn til sårbare eller ældre, og definerer på den måde os selv som en slags socio-kulturel institution.”

Elsebeth Dreisig i titelrollen i opsætningen af ”Kleopatra” på Den Jyske Opera i 2019.

Elsebeth Dreisig i titelrollen i opsætningen af ”Kleopatra” på Den Jyske Opera i 2019. Foto: Kåre Viemose

Hvad kendetegner jeres repertoire?

”Vi prøver at udvide den snævre opfattelse af opera som noget, der primært er gamle italienske kærlighedshistorier eller tyske ridder-eventyr til i stedet at være en bredere palet af musiske udtryk, emner og sprog. Vi sigter efter politisk relevante emner (holocaust-operaen ”Passageren”), bestillingsværker (verdenspremieren på ”Inkognito Royal”) eller andre samtidsmusikalske formater (for eksempel tango operitaen ”Maria de Buenos Aires”).”

Læs også: ”Mød dit teater: Teater Katapult”   

Fra venstre ses Yamil Borges, Markus Schneider og Kurt Ravn i ”Maria de Buenos Aires” for Den Jyske Opera 2019.

Fra venstre ses Yamil Borges, Markus Schneider og Kurt Ravn i ”Maria de Buenos Aires” for Den Jyske Opera 2019. Foto: Kåre Viemose

Hvad er dit teaters største udfordring lige nu?

”Eftersom jeg ikke gider tale om Covid-19, så prøver vi at udfordre repertoiret. Selvom der indtil videre er skrevet 90.000 operaer, så er det kun 50-90 af dem, der bliver spillet jævnligt. Vi prøver at fjerne frygten for det ukendte og bevise overfor vores publikum, at en opsætning af ”Kleopatra” af August Enna kan være lige så vidunderlig som ”Lucia di Lammermoor” af Donizetti – eller måske endda endnu bedre…”

Læs også: ”Mød dit teater: Bornholms Teater”  

Hvad har været din vigtigste beslutning for teatret?

“Vi har fået international anerkendelse for vores danske serie, hvor vi fortløbende genopdager glemte værker af, ellers næsten glemte, danske komponister. Jeg synes, det er ekstremt vigtigt og givende at kaste lys på dette lands rige kulturarv. Efter August Enna, Paul von Klenau og Poul Schierbeck præsenterer vi vores publikum for Asger Hamerik, den eneste elev af de store Hector Berlioz, der på et tidspunkt var Danmarks mest berømte komponist med en bestillingsopgave fra La Scala di Milano…”

Læs også: ”Mød dit teater: Mungo Park”

Operachef Philipp Kochheim

Philipp Kochheim er operachef for Den Jyske Opera, hvor han tiltrådte i 2017. Foto: Ditte Chemnitz

 Hvad glæder du dig mest til i året, der kommer?

”Eftersom musicals ofte bliver lidt undervurderet og ikke bliver taget seriøst som en ægte kunstform, glæder jeg mig til at præsentere Andrew Lloyd Webbers spændende dyk ind i 1940’ernes film noir med ”Sunset Boulevard” med en stjernebesætning, der har Shakespeare-skuespillerinden Tammi Øst i spidsen. Med et helt symfoniorkester, kæmpe scenografi og flamboyante kostumer sigter vi efter at løfte denne vidunderlige genre til et helt nyt niveau.”

Få et overblik over Den Jyske Operas repertoire

Følg Den Jyske Opera på Facebook, Instagram og Twitter

 

Artikler du også vil kunne li

”Tammi Øst: Min scenedebut”

”Operaekspert: Disse operaer bør du se”

”Musicalekspert: Disse musicals bør du se”

Få scenekunst direkte i din indbakke

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og få direkte besked om nye artikler og guides m.m. på scenen.dk, og bliv opdateret om aktuelle teateroplevelser i hele Danmark. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.