Mød dit teater: Kolding Egnsteater

I en serie på Scenen.dk præsenterer vi teatre i hele landet. Denne uge fortæller teaterdirektør Sophie Lauring fra Kolding Egnsteater, om det særlige ved teatret, om udfordringer og om nødvendigheden i at fortælle historier mennesker kan genkende.

Foto Signe Højlund

Teater: Kolding Egnsteater

Adresse: Fredericiagade 1, 6000 Kolding

Antal scener: 3 (Store sal med plads til 175 pers., Lille sal med plads til 50 pers., foyer/bar med plads til 200 pers.)

Grundlagt: 2008

Teaterchef siden 2017: Sophie Lauring

Hvad er det særlige ved netop jeres teater?

”At vi har til huse i Kolding, og at vi med den nye aftale har fået mulighed for at fintune, hvad et teater i Danmarks 7. største provinsby skal være for et sted. At beholde alle de publikummer vi hele tiden har haft, men samtidigt at brede os og blive et tilbud til mange flere forskellige segmenter i Kolding.”

”Jeg tror, det er nødvendigt at fortælle mennesker historier, som handler om dem
selv. Historier, hvor mennesker genkender sig selv, og som giver mennesket mulighed for at spejle
sin tilværelse med alt, hvad den rummer.
Teaterkunst er simpelthen et effektivt redskab til at få lirket menneskets følelsesmæssige sikkerhedssko af. Så hvad kan være vigtigere end at være med til at nære og udvikle et sted, der har til opgave at formidle alle de historier livet udsætter mennesker for.”

Tilmeld dig Scenens nyhedsbrev

Hvad kendetegner jeres repertoire?

”Vi ønsker at invitere publikum ind for at afspejle de menneskelige vilkår og de identitetskonflikter, som findes i vores samfund. Vi ønsker at bruge teaterkunsten til at stille skarpt på de udfordringer, vi som mennesker bliver stillet over for. Vi ønsker på den måde at bidrage til en omhyggelig og tålmodig debat om vores sameksistens i et samfund, der stiller store krav til den menneskelige natur. Hvordan blev vi, hvad vi er? Og hvem vil vi være i fremtiden? Kort sagt: Hvem er vi?”

”Teaterkunst er simpelthen et effektivt redskab til at få lirket menneskets følelsesmæssige sikkerhedssko af.”

”Teatret skal medvirke til forøgelse af kvaliteten i debatten i det offentlige rum. Dette skal selvfølgelig gøres gennem at producere og præsentere teaterforestillinger af høj kvalitet. Og ny dansk dramatik. I starten var der fokus på overskriftsteater, men med det nye navn og den nye aftale vil vi have fokus på tematikker, som udspringer lokalt, som også skal kunne forstås nationalt og så med masser af teatermagi.”

Hvad er jeres teaters største udfordring lige nu?

”Ligesom for resten af verden gør Covid-pandemien det virkeligt svært. De korte deadlines her under nedlukningen samt det besværlige og indviklede bureaukrati.”

Find flere artikler på Scenen.dk

Hvad har været din vigtigste beslutning for teatret?

”Løsrivelsen fra Mungo Park-koncernen i samarbejde med bestyrelsen, så vi kunne fokusere på Koldings behov og ønsker i vores fremtidige arbejde med scenekunsten. At gøre teatret i Kolding til et teater med en mere lokal forankring og dermed til Koldings teater.”

Sophie Lauring er leder af Kolding Egnsteater.

Sophie Lauring er leder af Kolding Egnsteater. Foto: Asmus Kromann Bork

Hvad glæder du dig mest til i det kommende år?

”At vi må være sammen igen, helst skulder ved skulder. At kunne dele oplevelser, refleksioner og inspirere. At vi som kunstart kan være med til at heale mennesket efter så lang tid i uvished, ensomhed. Vi er på mange måder blevet en slags hulemennesker af at være blevet lukket inde og forhindret i at være sammen. Jeg tror ikke, at vi har mærket den fulde konsekvens af, hvad denne pandemi har gjort ved os som mennesker endnu. Samhørighed er vigtig for et menneske, og den skal vi som kunstart være med til at få tilbage.”

Hvilke områder arbejder dit teater særligt med, hvordan og hvorfor?

”Vi arbejder med at åbne vores hus lokalt, så det lever udenfor teatrets produktions- og åbningstid og derved også bliver Koldings dagligstue, som ingen vil være foruden. Så lokalforankring er vores store fokus i de fire år (fra 2021-24). Det er en ting, der ligger i vores aftale nu. I teatre i København er der flere åbningsdage, og flere forestillinger spiller i længere tid. Når man har et teater i Kolding, kan man måske spille fra 8-15 gange. Vi kan ikke spille hver dag. Hvad kan man så lave for events eller liv i huset, så man er vant til at komme der?”

”På Vendsyssel Teater har de et vidunderligt teaterrum og en teaterbygning, hvor man også kan komme udefra og holde møder. Vores teater ligger også tæt på bycentrum og banegården – hvordan kan det blive noget, man bliver tryg ved og vænner sig til, så man bruger det mere? City Kolding får kontor hos os, og der kan blive nogle samarbejder.”

Hvad glæder du dig mest til i indeværende sæson/det kommende år?

”Med det nye navn og den nye [fireårige] aftale vil vi have fokus på tematikker, som udspringer lokalt, men som også skal kunne forstås nationalt og så med masser af teatermagi. Vi er ved at sætte vores babyskridt. Vi blev covid-lukket samtidig med, at vi [som teater] blev lukket, men nu har vi indgået en aftale, og fik sat en ny fed bestyrelse. Jeg håber på, at Kolding Egnsteater bliver et sted, hvor man kan blive underholdt, spejlet, få ting at snakke om og blive udfordret på fordomme.”

”I 2023 skal vi lave en ekstrem fantastisk spændende musikalsk forestilling, et egnsspil, som bliver stort og fantastisk, det skal man holde øje med, for det bliver fedt! Og der er også fede forestillinger [nu og i næste sæson].”
”Teater hører til i teatersalen, det kan man tydeligt mærke nu. Det er for mig den oplevelse at sidde og mærke, at i aften var det bare sublimt, alt fungerede. Og at mærke den forbindelse med publikum og det, der sker i den sal, er jo det, teatret er, og det kan være helt magisk.”

Få overblik over teatrets forestillinger og events.

Følg Kolding Egnsteater på Facebook.

Læs også

Flere artikler i serien “Mød dit teater”

Esben Dalgaard: Min scenedebut

“Mød dit teater: Mungo Park”