Scenens gode råd til dit barns teatertur

Er det første gang dit barn skal i teatret? Vi har samlet et par gode råd til alle jer forældre og bedsteforældre, der skal have sit barn eller barnebarn med i teatret for allerførste gang.

Fra Teatret St. Tv's forestilling "Mor", der bygger på Kim Fupz Aakesens skægge historie. Foto: Per Morten Abrahamsen

Når man er barn, kan det være en overvældende oplevelse at gå i teatret, og børn reagerer meget forskelligt. Teatret er ofte et mørkt rum med mange mennesker og med kraftfulde virkemidler som fx høje lyde, blinkede lys og skuespillere, der udviser store følelser. Derfor kan det være en god idé at forberede dit barn eller barnebarn på jeres kommende teatertur.

Læs vores gode råd, så I er klædt på til den første tur i teatret sammen.

1. Vælg en forestilling, der passer

Følg altid aldersanbefalingerne, når du køber billetter. På vores hjemmeside har vi angivet aldersgrænse for børne- og ungdomsforestillinger, så I kan finde den helt rigtige forestilling for dit barn. Aldersgrænsen er fastsat af teatrene, der har masser af erfaring med, hvad børnene kan klare; fx om forestillingens varighed og historie passer til en specifik aldersgruppe.

2. Hvad er det der teater?

Forestillingen starter præcis på det angivne tidspunkt, så kom senest 15 minuter før forestillingen begynder. Undgå stress med flyverdragt, madpakke og tisseture. Det er altid rart lige at lande, mærke teaterrummet og snakke med barnet om, hvad der skal til at ske.

4. Lad dit barn opleve på egen hånd

Det kan være fristende at tale med sit barn under forestillingen. Vi opfordrer dog alle forældre og bedsteforældre til at lade jeres børn opleve forestillingen og ikke kommentere al handling. Lad gerne dit barn opleve forestillingen helt uforstyrret og på egen hånd, når I sidder i teatersalen. Børn må gerne leve sig ind i forestillingen og komme med kommentarer og reaktioner på forestillingen.

5. Bliver det for meget

Teater skal helst være en god oplevelse. Hvis dit barn bliver ked af det eller utryg under forestillingen, så er det naturligvis altid muligt at forlade salen. Ingen børn skal være kede af det i teatret, og hvis dit barn græder kan det påvirke de andre børn i teatersalen og forstyrre skuespillerne på scenen.

6. Efter forestillingen

Spørg teatret. De fleste teatre tilbyder, at børnene kan møde skuespillerne eller få lov til at gå op på scenen. Det kan afmystificere oplevelsen, hvis den har været overvældende.

7. På vej hjem

Tal om oplevelsen efter forestillingen, både i bilen eller på cyklen på vej hjem men også, når børnene har haft lidt mere tid til at bearbejde oplevelsen. Og hvem ved, måske har børnene opfanget noget, du ikke selv har?

8. Gør det igen

Det er dejligt at gå i teatret med sit barn. Så vi kan kun anbefale, at I gentager succesen og tager i teatret igen 🙂

 

Scenen ønsker dig og dit barn/barnebarn en rigtig god tur i teatret.

 

Søg efter børneforestillinger på scenen.dk

Få scenekunst direkte i din indbakke. 

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og modtag nye artikler og guides fra Scenen.dk om aktuelle teateroplevelser. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.