Tobias Praetorius: Hold øje med disse tre dansere

Den Kongelige Ballet beskæftiger godt 80 dansere, der kommer fra hele verden, men hvem bør man især holde øje med? Det svar har solist Tobias Praetorius. Se hans liste her.

”Romeo og Julie” byder denne sæson på flere rolledebuter for lovende dansere i Den Kongelige Ballet. Her ses Eukene Sagues og Liam Redhead. Foto: Henrik Stenberg

Af Signe Ravn

Den Kongelige Ballet har i flere hundrede år uddannet sine egne dansere på Det Kongelige Teater Balletskole, men blandt kompagniets ca. 80 dansere finder man i dag også dansere fra lande som USA, England, Frankrig, Belgien, Polen, Østrig, Spanien, Canada, Brasilien, Korea, Rumænien, Monaco og Kasakhstan.

Det kan med andre ord være svært at danne sig et overblik, hvis man ikke enten nærstuderer teatrets oversigt over dansere eller ser alle sæsonens balletter.

Derfor har Scenen.dk fået solist ved Den Kongelige Ballet, Tobias Praetorius, til at komme med sin Top 3 over dansere, man bør holde øje med.

1. Ryan Tomash

Fra Canada, ansat som korpsdanser ved Den Kongelige Ballet i 2017, udnævnt til solist i 2021

Danser Ryan Tomash

Ryan Tomash modtog i 2021 Ballettens Venners Ole Nørlyng Talentpris. Foto tv: Natascha Thiara Rydvald. Th. fra “Romeo og Julie” med solodanser Ida Praetorius, foto: Henrik Stenberg

”Lige nu laver vi ”Romeo og Julie”, så jeg er klart smittet af det, men min gode ven Ryan Tomash, som har premiere som Romeo, skal man klart holde øje med. Han har noget helt særligt og meget unikt. Han er helt klart på den liste.”

”Det er på grund af den umiddelbarhed, han har. Hans tilstedeværelse og den frihed til bare at kunne leve sig ind i karakteren Romeo – man bliver ført med på den rejse, og den historie, han fortæller. Det lagde jeg mærke til, lige da han kom til kompagniet for en tre-fire sæsoner siden. Der er man jo sammen hver dag, og man bliver nærmest en familie på det her teater, så fra kulissen at kunne få lov at se sine venner udvikle sig på scenen og blive bedre er virkelig dejligt.”

”Så blev han solist i år. Det var bare et spørgsmål om tid – det skulle han også bare – så det var dejligt.”

Ryan Tomash medvirker i denne sæson blandt andet i ”Romeo og Julie” og ”Giant Steps”.

Følg Ryan Tomash på Instagram

2. Liam Redhead

Fra Canada, ansat som korpsdanser ved Den Kongelige Ballet i 2014, udnævnt til solist i 2019

Danser Liam Redhead

Liam Redhead modtog i 2020 Ballettens Venners Ole Nørlyng Talentpris. Foto tv: Camilla Winther. Th. Liam Redhead i Carmen på Det Kongelige Teater sæson 18/19, foto: Klaus Vedfelt

”Liam Redhead, som også laver Romeo, han er også et kæmpe talent. Ham og Eukene Sagues, som faktisk debuterer sammen i de roller (Romeo og Julie, red.). Dem glæder jeg mig meget til at se.”

”Liam har en fysikalitet, og faktisk lidt af det samme som Ryan også har – den her frihed i hans dans til at kunne leve sig ind i musikken, og så har han et virkelig godt flow i sine bevægelser. Det bliver aldrig skåret ud i pap eller hakket, det er som et akvarelmaleri, der bare flyder ud, når han danser. Det er skønt at se.”

”Også som koreograf har jeg arbejdet med ham nogle gange. Han er nærmest et dyr, når man arbejder med ham, han suger bare til sig. Det er nærmest en ping-pong-ting, når man skaber med ham. Man kommer med noget, han kommer med noget nyt, så det udvikler sig og er ’frem og tilbage’-proces, som er skøn.”

I denne sæson medvirker Liam Redhead blandt andet i ”Romeo og Julie” og ”Giant Steps”.

Følg Liam Redhead på Instagram

3. Eukene Sagues

Fra Spanien, ansat som korpsdanser ved Den Kongelige Ballet i 2017

Danser Eukene Sagues

Eukene Sagues er korpsdanser, men desuden også koreograf. Hun har blandt andet koreograferet ”Respira” for Stephanie Chen Gundorph og Sorella England. Foto tv: Camilla Winther. Foto th: Henrik Stenberg, Askepot sæson 20/21.

”Eukene har lidt de samme kvaliteter, som Liam har, et fantastisk flow og kropskontrol, og så har hun en skøn musikalitet. Der er en investering i det, hun laver, så det aldrig er ligegyldigt. Det er altid balletnørderi, og så er hun selv super kreativ og fri i sin dans.”

”Hun har noget helt særligt, som bare er Eukene. Det er skønt at se dansere, der virkelig tør stå ved, hvem de er, og ikke prøver at skulle passe ind i den her balletboks. Selvfølgelig har hun en fantastisk fysikalitet, og hendes krop er den smukkeste balletkrop. Men hun har også det, man ikke rigtig kan lære, den særlige ting, som er svær at beskrive, men som er skøn at se på. Jeg glæder mig meget til at se dem sammen (Sagues og Liam Redhead, red.), for de bliver et godt match.”

”Man kunne tale om dem et helt år.”

I denne sæson medvirker Eukene Sagues blandt andet i ”Romeo og Julie” og ”Giant Steps”.

Følg Eukene Sagues på Instagram

 

Danser Tobias Praetorius

Tobias Praetorius. Foto: Camilla Winther

Tobias Praetorius medvirker i denne sæson blandt andet i ”Dans2Go” og ”Romeo og Julie”

Han har desuden koreograferet ”Dansefeber” og skal skabe trinene til ”Palæerne danser”, en tv-transmitteret forestilling, der spiller i de fire riddersale på Amalienborg i anledning af, at Dronning Ingrids Hæderslegat i 2022 uddeles for 10. og sidste gang. Gallashowet vises på TV 2 den 27. marts 2022.

Følg Tobias Praetorius på Instagram

Se Den Kongelige Ballets repertoire

Læs også:

”Emma Riis-Kofoed: Min scenedebut”

”Sebastian Haynes: Min scenedebut”

”Ida Praetorius: Min scenedebut”