10 facts om Årets Reumert

Søndag d. 11. juni 2023 afholdes Årets Reumert i Odeon i Odense. Men hvornår begyndte Årets Reumert, hvem har tidligere været værter og hvem er prisen opkaldt efter? Få svaret, når Scenen giver dig 10 facts om den prestigefyldte scenekunstpris.

Foto: Sophie Kalckar Grafik: Scenen.dk

1. Et tilbageblik

Årets Reumert blev stiftet i 1998 af Bikubenfonden, som uddelte priserne årligt frem til og med 2017. Da Bikuben i 2018 trak sig, besluttede CPH Stage, Dansk Teater, Iscene.dk, Have A/S og Reumert-juryen at videreføre prisen indtil videre. Årets Reumert uddeles hvert år i junimåned, hvor den først og fremmest er med til at hylde scenekunstbranchen og markere afslutningen på sæsonen med en stor fest.

2. Et hav af priser

Hele 15 priser bliver uddelt ved Årets Reumert 2022. Priserne er bl.a. Årets dramatiker, Årets kvindelige og mandlige hovedrolle og Årets sanger. Den fornemste af alle priserne er Årets hæderspris. ”Hædersprisens særlige fokus på en aktiv scenekunstner, der ikke bare i den forgangne sæson, men gennem en årrække på enestående vis har bidraget til en positiv udvikling af scenekunsten i Danmark.” (iscene.dk, 2020) Hædersprisen er tidligere gået til instruktør Tue Biering (2021) og skuespiller Tommy Kenter (2020).

En flok superglade vindere fra Årets Reumert 2022. Foto: Lasse Lagoni

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og få scenekunst direkte i din indbakke. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

3. Hvem var Reumert?

Årets Reumert er opkaldt efter den danske skuespiller Poul Reumert (1883-1968). I sin karriere som teaterskuespiller var han bl.a. tilknyttet Det Kongelige Teater, Folketeatret og Det Ny Teater. Her spillede han med i store klassikere af Holberg, Molière og Ibsen. Poul Reumert markerede sig i sin levetid som en talentfuld og beundret skuespiller.

Læs også artiklen “10 facts om Teaterpokalen”

Den smukke “Reumertstatuet” er designet af billedkunstner John Kørner og udført af glaskunstner Peter Kuchinke. Foto: Lasse Lagoni

4. Det går vinderne hjem med

Siden 2014 har vindere kunne tage Reumertstatuetten med hjem. Den er designet af billedkunstner John Kørner og udarbejdet af glaskunstner Peter Kuchinke. Fra 1998-2013  modtog vinderne et unik håndlavet glasmaleri af maler og grafiker Hans Voigt Steffensen.

5. Dem der bestemmer

Reumertjuryen består af 10 jurymedlemmer. Juryens medlemmer har alle en fagprofessionel baggrund med stor viden om scenekunst. Det er teaterkritikere, kulturjournalister, forskere eller undervisere. Jurymedlemmerne for 2021-2022 er juryformand Rie Hammer (chefredaktør iscene.dk), Jakob Steen Olsen (teaterredaktør Berlingske) Sandra Theresa Buch (Lektor i dramatisk skrivekunst v. Den Danske Scenekunstskole) mfl.

6. Her er værterne

Sidste år (2022) var det skuespillerne Rikke Bilde og Christopher Læssø, der var værter ved Årets Reumert, men i år er det de unge talentfulde skuespillere Anne Laybourn og Nicolai Duckert Perrild, der skal være værter. Tidligere værter har været Amalie Dollerup og Andrea Heick Gadeberg (2021) og satiregruppen Platt-Form i form af Jakob Fauerby, Mille Lehfeldt og Laus Højbye (2018+2020).

Læs også artiklen “Laus Høybye: Min scenedebut”

7. Den første vinder

Da Årets Reumert blev uddelt allerførste gang i 1998 var der “kun” Hædersprisen. Den modtog skuespiller Bodil Udsen. Året efter i 1999 kom der flere priser til, og her vandt bl.a. Tammi Øst Året Kvindelige hovedrolle for ”Aske til Aske — Støv til Støv” på Husets Teater og Henning Jensen vandt Årets Mandlig hovedrolle for ”Personkreds 3” på Edison, Betty Nansen Teatret.

Rikke Bilde og Christopher Læssø bliver værter ved Årets Reumert 2022

Rikke Bilde og Christopher Læssø var værter ved Årets Reumert 2022. Foto: Jacob Bogh

8. Dengang danskerne fulgte med derhjemme

Frem til 2018 kunne danskerne være med i fejringen af scenekunsten i Danmark. Hele showet blev transmitteres live på DR, hvor danskerne kunne overvære prisuddelingerne. I dag kan teaterglade danskerne til gengæld købe tilskuerbilletter til Årets Reumert.

Læs artiklen ”Overblik Alle Reumert-vindere 1998-2014” 

9. En kategori der kom og gik

I 2021 kom en helt ny kategori pludselig på listen – Årets digitale forestilling. Den nye kategori udsprang af Corona-krisen, der fik teatrene til at udtænke nye måder at vise teater for publikum. Teatrene har åbnet dørene op for et LIVE publikum igen, og derfor er kategorien ”Årets Digitale Forestilling” ikke blandt kategorierne længere.

10. Vundet flest reumertpriser

Ifl. artiklen ”Skuespillerdiva slår Reumert rekord” (dr.dk, 2015) har skuespiller Karen-Lise Mynster rekorden med 5 reumertpriser. Hun slog dermed skuespillerkollegaen Tammi Øst, der har vundet 4 reumertpriser. Karen-Lise Mynster har vundet priserne Årets cabaret/show (2000), Årets Hæderspris (2004) og Årets Kvindelige hovedrolle (2003, 2007 og 2015).

Kilder: aaretsreumert.dk, dr.dk/nyheder/kultur/cphstage, denstoredanske.dk, iscene.dk, teaterleksikon.lex.dk

Artikler med tidligere Reumert-vindere

Interview med skuespiller Lone Rødbroe: “Holdets Humørbombe”

Interview med skuespiller Tammi Øst “Min scenedebut”

Interview med skuespiller og skuespilchef Morten Kirkskov: “Min scenedebut”

Få scenekunst direkte i din indbakke

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og modtag nye artikler og guides fra scenen.dk om aktuelle teateroplevelser. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.