Årets top 10 over meste læste artikler på Scenen.dk

I løbet af 2021 har vi udgivet 82 artikler og guides. Vi har interviewet en lang række danske skuespillere, dansere, teaterledere, dramatikere m.fl. der har givet os indblik i teaterverdenen. Men hvilke artikler har I synes bedst om? Her er Scenens top 10 mest læste artikler i 2021.

Foto; Rikke Mathisen Hansen, Emilia Therese, Søren Bidstrup, Henrik Stenberg, Natascha Rydvald, Karoline Lieberkind, Thomas Petri

10. Tobias Praetorius: Hold øje med disse tre dansere

Den Kongelige Ballet har i flere hundrede år uddannet sine egne dansere på Det Kongelige Teater Balletskole, men blandt kompagniets ca. 80 dansere finder man i dag også dansere fra lande som USA, England, Frankrig, Belgien, Polen, Østrig, Spanien, Canada, Brasilien, Korea, Rumænien, Monaco og Kasakhstan.

Scenen fik tidligere på året solist ved Den Kongelige Ballet, Tobias Praetorius, til at komme med sin top 3 over dansere, man bør holde øje med.

Læs eller genlæse vores interview med Tobias Praetorius. 

9. Emma Riis-Kofoed: Min scenedebut

Jeg var nervøs [før premieren]. For det første sov jeg ikke så godt natten før, jeg lå og gik det hele igennem, og jeg var ikke i tvivl om mine trin, men mentalt var der noget stort i, at det var min debut som professionel danser på Det Kongelige Teater. Uanset hvad jeg havde danset, havde det været stort.”

Den kongelige balletdanser Emma Riis-Kofoed delte sin scenedebut med Scenens læsere.

Emma Riis-Kofoed

Læs eller genlæs vores interview med den kongelige balletdanser Emma Riis-Kofoed.

8. Teaterfotograf Emilia Therese

Da jeg blev udlært fotograf, fik jeg et par jobs for nogle teatre, og så var det som om, at det hele alligevel gik op i en højere enhed, for jeg havde en naturlig tilgang til faget og de processer og det rum, de arbejder i. Det er historiefortælleren [i mig] fra den tid, hvor jeg skrev. For det hele handler om at fortolke og fortælle historier, som gør det interessant for beskueren.”

Scenen havde fornøjelsen af at snakke med den succesfulde teaterfotograf Emilia Therese.

Foto: Emilia Therese

Læs eller genlæs interviewet Emilia Therese

7. Mød dit teater: Teater Momentum

Det er alt sammen, med enkelte undtagelser, eksperimenterende forestillinger. Vi har en snitflade med Odense Teater, som er mere kommercielle, vi er den frække lillesøster til Odense Teater. Det er vi meget opmærksomme på.”

I 2021 lærte vi mere om det odenseanske teater Teater Momentum, da vi spurgte deres teaterleder Marianne Klint om teatrets udfordringer, repertoire og hvad de ser frem til.

Teater Momentum Odense

Foto: Rikke Mathisen Hansen

6. Ny i branchen Louis Bodnia Andersen

Min mor var mere påpasselig: Så skal du have den uddannelse, det skal du altså. Der var min far sådan: Det behøver du ikke! Hun var den realistisk bekymrede, og så var der min far, der var stolt og så til stjernerne. Det er to gode perspektiver at have med sig. Så måtte jeg finde min egen vej i det.”

Louis Bodnia Andersen delte sin historie med Scenens læsere om bl.a. at være barn af to kendte danske skuespillere.

Læs eller genlæs vores interview med Louis Bodnia Andersen

5. Teaterfotograf Karoline Lieberkind

Som fotograf handler det om lys og at fortælle en historie. Og det gør det også for en skuespiller. Jeg har lært meget om lyset ved selv at være på scenen. Som ung gik vi lys på teatret om natten, så fik vi lidt penge for det, det at stå i lyset og mærke det dengang, før jeg overhovedet havde haft et kamera i hånden, gjorde, at jeg tænkte meget i lys. Det er det, det hele handler om – at fortælle en god historie i rummet. I lyset.

Karoline Lieberkind deler ud af sit arbejde som teaterfotograf.

Foto: Karoline Lieberkind

Læs eller genlæs vores interview teaterfotograf Karoline Lieberkind 

4. Balletekspert: Disse Bournonville-balletter skal du se 

Det er en ballettradition, som kræver, at nogle instruktører kender trinnene så godt, at de kan give dem videre til danserne. Det kræver et kompagni, hvor en del af danserne kender værkerne i forvejen. Det er udgangspunktet, når jeg skal vælge tre. For i virkeligheden ser jeg hans balletarv som et samlet hele, som bare har balletter med meget forskellige farver.

I 2021 gav Anne Middelboe Christensen os bud på Bournonville-balletter, vi skal huske at se.

Foto: Henrik Stenberg

Læs vores artikel med Anne Middelboe Christensen 

 

3. Jakob Steen Olsen: Det er en skjult, hemmelig skat, jeg har båret med mig

Jeg drages mod søskatastrofer og ulykker og nederen skæbner. Der findes to slags gode historier, dem, hvor det går rigtig godt, og dem, hvor det går rigtig skidt. Jeg har en morbid forkærlighed for den sidste slags. Jeg lokkes af det uperfekte, men jeg synes også om de mennesker, der er med i min bog.”

Berlingskes teaterredaktør Jakob Steen Olsen delte hemmeligheder fra sin nye bog “Pige træd varsomt”.

Jakob Steen Olsen

Foto: Søren Bidstrup

Læs eller genlæs vores interview med Jakob Steen Olsen.

2. Her kan du se revy i 2021

Hvert år udgiver Scenen listen med årets revyer, som danskerne kan glæde sig til i hele Danmark. I år har vores kære læsere været særligt glade for at få overblik over, hvor de kunne få et godt grin i 2021.

Cirkusrevyen/Thomas Petri. Hjørring Revyen/Thomas Petri, Odense Sommerrevy/Anders Wiuff, Nykøbing F. Revyen/Rune Buch

Se vores liste med revyer i Danmark

1. Teater i Ulvedalene – et historisk rids

Vores artikel om teater i Ulvedalene er årets mest læste artikel. Her får du et historisk overblik over de forestillinger, som Det Kongelige Teater har spillet i Ulvedalene og om den årelang tradition for teater, der er i Dyrehaven.

Artikler du også vil kunne li

Guide: “7 skønne teaterbiografier”

Guide: “Pak en klassiker ind”

“Amy Watson: Disse dansepartnere har betydet mest for mig”

 

Få scenekunst direkte i din indbakke

Tilmeld dig Scenen.dk’s nyhedsbrev og få direkte besked om nye artikler, videoer, guides m.m. på sitet, og bliv opdateret om alle de forestillinger, der spiller netop nu.